Region Gävleborg går ur krislägesavtalet

Sveriges kommuner och regioner har efter en ansökan från Region Gävleborg inaktiverat det krislägesavtal som varit i bruk sedan i mitten av mars på grund av coronapandemin.

Den 12 mars godkände Sveriges kommuner och regioner (SKR) Region Gävleborgs ansökan om att få aktivera krislägesavtalet för bland annat intensivvården som var under mycket hög belastning. En dryg månad senare gjordes en ytterligare ansökan om att inkludera intermediärvården för att klara bemanningen.

– Smittspridningen och därmed vårdbehovet har sjunkit snabbare än förväntat sedan dess. Vi har kunnat gå ur krislägesavtalet stegvis under maj och kan nu helt lämna avtalet då vi bedömer att bemanningen kan säkras med ordinarie resurser, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Just nu vårdas 11 personer för covid-19 i länet, en av dem vårdas på intensiven. I april månad vårdades som mest cirka 90 personer för covid-19.

– Medarbetarna har gjort stora insatser under hela pandemin och de förtjänar verkligen all den återhämtning de kan få under sommaren, säger Johan Kaarme.