Ny utbildning för att ordinera vaccin mot covid-19

Nu finns en utbildning för dig som ska ordinera vaccin mot covid-19. Utbildningen har utformats i ett samarbete mellan Region Gävleborg och Högskolan i Dalarna, och tar ett par timmar att genomföra.

Utbildningen riktar sig till dig som är sjuksköterska och ska delta i vaccinationsarbetet mot covid-19 som ordinatör. Det krävs inga förkunskaper i övrigt.

• Du som arbetar i Region Gävleborg hittar utbildningen antingen via Kompetensportalens kurskatalog på intranätet Plexus, eller så går du direkt till inloggning vid Högskolan i Dalarna där utbildningen är upplagd.
  • Du som arbetar hos annan arbetsgivare går direkt till inloggning vid Högskolan i Dalarna där utbildningen är upplagd.

Instruktion för registrering och anmälan ordinatörsutbildning Högskolan Dalarna (pdf)

Tre uppgifter för att bli godkänd

Utbildningen heter ”Ordination vid vaccination mot covid-19” och du har tre uppgifter att göra:

• Läsa dokumentet "Introduktion för sjuksköterskor som genomför vaccinationer mot covid-19 – plan samt checklista”. Du hittar den här på Samverkanswebben på sidan för rutiner kring vaccination mot covid-19.
  • Titta på fem inspelade föreläsningar
  • Göra kunskapstestet, som består av tio frågor. För godkänt måste du svara rätt på alla frågor. Du har fem försök på dig att klara testet.

Dokumentera ordinationsrätten

Efter godkänt kunskapstest kan arbetsuppgiften att ordinera vaccin mot covid-19 överlåtas till dig. Ordinationsrätten ska dokumenteras tillsammans med vårdenhetschef eller medicinsk rådgivare enligt gällande formulär för kompetensbedömning.

Nya ordinatörer bidrar till fortsatt högt tempo

Den nya utbildningen till ordinatör för vaccination mot covid-19 är ett samarbete mellan Kliniskt träningscentrum i Region Gävleborg och Högskolan i Dalarna.

– Vi har jobbat hårt med att först utbilda ett 80-tal nya vaccinatörer och nu har vi också skapat en utbildning för att även täcka behovet av ordinatörer. Det känns skönt att vi kan fortsätta hålla vårt höga tempo i vaccinationerna mot covid-19, säger Susanne Högberg, Kliniskt Träningscentrum.

Får man genomföra utbildningen utan ett kommande uppdrag inom vaccinationerna?

– Självklart får man det, om man har tid och är intresserad. All kunskap är bra och aldrig tung att bära, säger Susanne Högberg.