Från vänster: Träffpunktsledare Anna-Maria Johansson och deltagarna Erik Sjöberg och Eivind Lindberg.

Goda resultat för nytt arbetssätt för att främja äldres hälsa

Styrka hela livet är ett nytt arbetssätt som ska få äldre att röra sig mer och träna upp sin balans och muskelstyrka. Under ett par års tid har arbetssättet testats, utvecklats och utvärderats i samverkan mellan Hudiksvall Din hälsocentral och Hudiksvalls kommun.

Styrka hela livet delfinansieras av sociala investeringsmedel. Arbetet med sociala investeringar vid Region Gävleborg påbörjades 2018 som ett sätt att uppmuntra och möjliggöra för att nya, förebyggande, arbetssätt och metoder utvecklas och testas i samverkan mellan minst två verksamheter.

Ännu större effekt med fler aktörer 

Jannie Pevik, träffpunktskoordinator vid Hudiksvalls kommun poängterar vikten av att främja hälsan hos de äldre och även hos de äldre i fjärde åldern (cirka 80–95 år) i synnerhet med dagens demografiska utveckling.

– Vi hade en idé om att utveckla arbetssätt för detta och fick chansen att göra det tillsammans genom delfinansiering av sociala investeringsmedel. Vi tror på denna arbetsmetod och kommer att fortsätta att arbeta med den i Hudiksvalls kommun, på alla våra träffpunkter. Men effekten blir ju ännu större och ännu bättre, om fler aktörer också vill börja arbeta enligt denna metod, säger Jannie.

Metodhandbok och instruktionsfilm gör det lätt att använda metoden

Monica Bergström, fysioterapeut vid Hudiksvall Din hälsocentral berättar om utvecklingsgången med att ta fram en metodhandbok och en instruktionsfilm som gör det lätt att ta till sig det nya arbetssättet, både för deltagare och instruktörer.

– Vi genomförde en grupp innan pandemin bröt ut, utvärderingen visade goda resultat och vi förstod att vi hade en metod att arbeta vidare med. Under pandemin, när vi inte kunde samla de äldre i fjärde åldern i grupp, kunde vi istället lägga tid på att ta fram en metodhandbok och en instruktionsfilm. Dessa har vi sedan använt i utbildning av träffpunktspersonal. När de var möjligt att ses i grupp igen kunde vi starta upp grupper på alla träffpunkter i Hudiksvalls kommun, berättar Monica.

Motiverande med tydliga resultat

Resultaten har varit goda. Detta uppvisas så väl i hälsotester som intervjuer med deltagare och instruktörer. Alla projektmedarbetare håller med om att det har varit ett väldigt roligt arbete – och att det har varit väldigt motiverande att varje dag se tydliga resultat. Deltagarna berättar att de tar sig ut mer, att de ”glömmer bort” att använda sin inomhusrollator och att de känner sig starkare, tryggare och mer välmående. Instruktörerna ser också att de äldre i fjärde åldern har fått en ökad kroppskännedom och ökad daglig aktivitet.

– Vår utvärdering, som även inrymmer en samhällsekonomisk analys, visar att det är möjligt att spara cirka 280 000 kronor kopplat till kostnader för fallolyckor om vi får 50 äldre äldre personer per år att delta i träningsformen. Det motsvarar kostnaden för en fysioterapeut på halvtid som kan arbeta för att mobilisera fler träningsgrupper och få ännu fler seniorer att  börja träna. Som jag ser det finns stora möjligheter att sprida träningsformen genom att utbilda träningsledare inom exempelvis idrottsföreningar, gymverksamheter, simhallar pensionärsföreningar och kanske även större företag som har många pensionerade före detta medarbetare, säger Kaj Gustafsson, följeforskare.

Vill du genomföra en social investering?

Ser du behov av att utarbeta nya förebyggande arbetssätt i samverkan? Under våren sker en ny utlysning av sociala investeringsmedel, inför uppstart av nya arbeten i januari 2024.

Läs mer om Region Gävleborgs sociala investeringsmedel

Läs mer om Styrka hela livet