Personer står med sina cyklar på snötäckt cykelbana.

Vintercyklisten Gävleborg

Anmälan till årets Vintercyklisten är stängd.

Region Gävleborg samverkar denna vinter med Bollnäs kommun, Gävle kommun (endast företag), Ljusdals kommun, Ovanåkers kommun och Söderhamns kommun.

Tankar från en som anmält sig

Jennie Kring cyklar
Jennie Kring är en av de som anmält sig till årets utmaning. Jennie bor i Ovanåkers kommun och tycker om att cykla mountainbike på fritiden.

Varför anmälde du dig till Vintercyklisten?

– Om jag blir uttagen blir det en sporre för mig att hålla i cykelpendlandet även under vintern. Jag inskaffade för ett tag sedan en cykel som lämpar sig till pendling så det passar ju bra. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra så att de också väljer cykeln istället för bilen. Det är så skönt kroppsligt att cykla och man får gratis vardagsmotion minst 5 dagar i veckan.

Vad tror du kommer bli den största utmaningen för dig?

– Absolut vägförhållandena. Jag har 4 kilometer enkel väg till arbetet där jag måste cykla efter mindre grus- och asfaltsvägar, inga gång- eller cykelbanor mer än de sista 600 metrarna. Har det kommit mycket snö under natten så har inte plogbilarna hunnit ut så då åker jag säkrast i bilen faktiskt.

Har du något medskick till Ovanåkers kommun som skulle göra det enklare för dig att cykla mer i vardagen?

– Fler och bättre cykelvägar mot utkanten av ”Byn”. Ett förslag från mig är att ställa ordning järnvägen mellan Edsbyn och åtminstone Ovanåker, men gärna hela vägen till Alfta. Bara genom att fylla grus mellan rälsen blir det fullt cykelbart.

Visst kan man cykla på vintern

Syftet med Vintercyklisten är att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. De som antas till utmaningen ska cykla till och från jobbet minst tre dagar i veckan. Deltagaren behöver även registrera sina cykelresor med hjälp av en app. Alla deltagare i utmaningen får utrustning för att säkert och bekvämt kunna cykla på vintern. Utrustningen består av:

  • Dubbdäck (standard däck)
  • Sadelskydd
  • Reflexväst

Alla som deltar i Vintercyklisten Gävleborg ska använda cykelhjälm.

Förbättrad hälsa och ökat välmående

Region Gävleborg och länets kommuner har sedan 2010 genomfört utmaningen Vintercyklisten.

Under 2021/2022 bidrog vintercyklisterna i Gävleborg till minskade koldioxidutsläpp – nästan tio ton (!) dessutom. Genom att cykla till och från jobbet har de även varit mindre sjuka.

Av de 140 vintercyklisterna ansåg 94 procent att deltagandet var mycket positivt eller positivt för dem. Drygt 90 procent uppger att deras hälsa har påverkats mycket positivt eller positivt och av vintercyklisterna kommer 96 procent att fortsätta cykla till och från jobbet även nu efter vintercyklistens slut.

Se resultatet från de tidigare omgångarna av Vintercyklisten Gävleborg