Personer står med sina cyklar på snötäckt cykelbana.

Vintercyklisten Gävleborg

Ansökningsperioden för årets Vintercyklisten Gävleborg är slut. Över 500 gävleborgare vill bli vintercyklister vilket är fler än på många år och bland de som ansökt är fler än 60% kvinnor.

De som ansökt anger att hälsoskäl och miljöskäl är de viktigaste anledningarna till att de vill bli vintercyklister.

5 personer kommenterade sin ansökan såhär:

  • Emelie, 33 år – Jag vill förbättra min hälsa och få in mer vardagsmotion i vardagen
  • Marcus, 41 år – Jag har sedan jag kommit tillbaka från semester börjat cykla till jobbet och har under dessa 4 veckor känt att jag vill fortsätta med det. När jag läste om vintercyklisten kände jag att jag vill testa att cykla på vintern också.
  • Anna-Lena, 43 år – Min tanke är att jag ska börja cykla till jobbet men det slutar alltid med att jag tar bilen. Jag hoppas att detta får mig att börja ta cykeln istället för att dels få frisk luft och dels vara snäll mot miljön.
  • Hans-Olov, 57 år – Hoppas att få deltaga i Vintercyklisten och därigenom kunna påverka cykelvägarna i kommunen mm.
  • Laila, 60 år – Har alltid tagit bilen överallt. Men jag har nu en förmånselcykel via jobbet och älskar min cykel. Hoppas jag klarar av att hålla i även när det är vinter men har aldrig cyklat på vintern förut.

Vintercyklisten startar mitten på november och pågår till sista februari 2023.

Visst kan man cykla på vintern

Syftet med Vintercyklisten är att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. De som antas till utmaningen ska cykla till och från jobbet minst tre dagar i veckan. Deltagaren behöver även registrera sina cykelresor med hjälp av en app. Alla deltagare i utmaningen får utrustning för att säkert och bekvämt kunna cykla på vintern.

Utrustningen består av:

  • Dubbdäck
  • Sadelskydd
  • Reflexväst

Alla som deltar i Vintercyklisten Gävleborg ska använda cykelhjälm.

Förbättrad hälsa och ökat välmående

Region Gävleborg och länets kommuner har sedan 2010 genomfört utmaningen Vintercyklisten.

– Vi måste ändra våra resvanor. Gävleborgs län har högre utsläpp av växthusgaser från transporter än rikssnittet och det mest hållbara fordonet är utan tvekan cykeln. Region Gävleborg ska bidra till att fler kan välja cykeln oftare, även på vintern, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd.

Under 2021/2022 bidrog vintercyklisterna i Gävleborg till minskade koldioxidutsläpp – nästan tio ton (!) dessutom. Genom att cykla till och från jobbet har de även varit mindre sjuka.

Av de 140 vintercyklisterna ansåg 94 procent att deltagandet var mycket positivt eller positivt för dem. Drygt 90 procent uppger att deras hälsa har påverkats mycket positivt eller positivt och av vintercyklisterna kommer 96 procent att fortsätta cykla till och från jobbet även nu efter vintercyklistens slut.

Se resultatet från de tidigare omgångarna av Vintercyklisten Gävleborg