Region Gävleborgs rapport visar coronas effekt på länets ekonomi

Coronaviruset har haft en stor påverkan på ekonomin globalt, nationellt, regionalt och lokalt. Nu släpper Region Gävleborg en rapport med statistik och analys av läget i länet. Rapporten ska bidra till att förbättra, fördjupa och förstärka kunskapsläget kring Coronavirusets konsekvenser för näringslivet och arbetsmarknaden.

Redan innan coronaviruset orsakade en kraftig ekonomisk inbromsning, fanns indikationer att ekonomin var på väg till en lågkonjunktur. Denna process har nu kraftigt accelererats av coronaviruset.

Tillväxtverkets prognoser visar att Gävleborgs bruttoregionalprodukt förväntas att krympa med tre procent på grund av coronavirusets effekter.
- Region Gävleborg arbetar för att bidra till att skadorna på den regionala samhällsekonomin blir så små det bara går. Att inom ramen för organisationens resurser och ansvar göra allt för att lindra konsekvenserna för små och medelstora företag i länet. Syftet är att möta upp regeringens och samarbetspartiernas åtgärder regionalt med målsättningen att stötta näringslivet regionalt, säger Eva Lindberg, ordförande regionstyrelsen, Region Gävleborg.

- Nu har vi samlat tillräckligt med underlag för att göra en bra analys av läget i länet. Med rapporten kan vi bidra till att förbättra, fördjupa och förstärka kunskapsläget kring Coronavirusets konsekvenser för näringslivet och arbetsmarknaden, säger Jan-Olof Friman, tf regional utvecklingsdirektör, Region Gävleborg.

Ta del av rapporten här (pdf)