Person cyklar i park

Vintercyklisten uppmuntrar till hållbara vanor och bättre hälsa

Vintercyklistkampanjen är avslutad för säsongen. Denna vinter deltog 300 personer från hela länet och deltagarna cyklade tillsammans hela två varv runt jorden genom att cykla till och från jobbet.

Sedan 2010 har Vintercyklisten genomförts av Region Gävleborg och kommuner i länet för att uppmuntra till nya hållbara vanor och att välja cykeln som transportmedel till och från jobbet.

Hur gick det för deltagarna Anna-Lena och Magnus?

Anna-Lena och Magnus har klarat av Vintercyklisten i Gävleborgs län och berättar om sina erfarenheter av att cykla året runt. I höstas berättade de kommande vintercyklisterna Anna-Lena och Magnus om sina tankar om att cykla på vintern. Anna-Lena ville kombinera resan till och från jobbet med vardagsmotion och frisk luft.

– Det har gått bra att cykla, säger Anna-Lena. Mitt största bekymmer var att växlarna frös vissa dagar. Men vädret har inte stoppat mig vilket jag trodde skulle vara ett hinder. Så nu kommer jag bli en året runt cyklist, avslutar hon.

Magnus trodde att den största utmaningen skulle bli att komma upp på cykeln även de kallaste dagarna. Men han såg också fram emot att testa att cykla med dubbdäck och låta bilen så.

– Det blev en utmaning med mig själv att låta bilen stå så mycket som möjligt, säger Magnus. Jag har cyklat eller gått till jobbet de flesta dagarna under Vintercyklisten. Det har varit utmanande men också skönt att få den vardagsmotionen varje dag, konstaterar Magnus.

81 procent upplever bättre hälsa

Utvärderingen visar att de allra flesta, 81 procent, upplever en förbättrad hälsa efter sitt deltagande i Vintercyklisten. Christine Sisell, regional samordnare för Vintercyklisten, ser detta resultat som väldigt positivt.

– Eftersom forskning visar att cykling ger bättre kondition, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga och minskning av hjärt- och kärlsjukdomar är det väldigt positivt att så många av våra vintercyklisten upplever förbättrad hälsa.

Långsamt resande: Att ta sig fram på mer hållbart sätt

Vintercyklisten är en samarbetssatsning mellan Region Gävleborg och kommunerna i länet som syftar till att uppmuntra och inspirera invånarna att välja cykeln som sitt huvudsakliga transportsätt även under vintermånaderna. Målet med utmaningen är att främja hållbara levnadsvanor och minimera den negativa påverkan på miljön. Genom att vilja cykeln som transportmedel kan invånarna också bidra till mer tillgänglig och hållbar transportinfrastruktur.