Företagsstöd gav Sagaliden möjlighet att storsatsa för miljön

Gårdar i Nordanstig är ett av företagen som genom företagsstöd från Region Gävleborg och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) fått extra medel till sin satsning på en samlingsplats på Sagaliden, i hjärtat av Nordanstig. Med det beviljade stödet har konferensanläggningen och kursverksamheten kunnat storsatsa för miljön.

Stödet från Region Gävleborg och ERUF gav företaget en extra skjuts att kunna fokusera mer på hållbarhet, vilket har gett uttryck i en modern anläggning med klimatsmarta byggnader.

Anläggningens hjärta, servicehuset, har väggar som enbart består av trä och luft, så kallat isotimber, med fasad av värmebehandlat trä. Fasaden på framsidan är täckt av lera från Gränsfors bruk, som har blandats med lokalt producerad halm, gödsel och sand. Taket är ett sedumtak – en matta av växter som ligger ovanpå ett tätskikt.

– Vi har ett genomgående ekologiskt hållbart tänk, där det finns tillgång till skog, natur och rent vatten. Det är en lugn och estetisk plats som för oss till naturen, säger Lovisa Brånby, VD för Sagaliden.

Bidrar till att öka omställningstakten

Miljöinvesteringar i Gävleborg är ett ramprojekt som startade redan 2016 och som avslutades i juni 2019. Därefter tog Miljöinvesteringar i Gävleborg del II vid, med mål och syfte att hjälpa små och medelstora företag att öka omställningstakten till en mer grön och hållbar ekonomi. För att vara med och bidra till detta gav stödet en möjlighet för företag att satsa på nya produktionslösningar, utrustning eller produkter och tjänster.

– Investeringsstödet har varit en väldigt bra hjälp. Även om man har egna pengar och skjuter till, så ger ju stödet det lilla extra. Och det är ju det lilla extra som ger mer, säger Gabriel Brånby, Sagaliden.

Totalt mottog sju företag stöd från Miljöinvesteringar Gävleborg del II för att möjliggöra investeringar inom verksamhetsområden som på ett eller annat sätt ledde till energi- och miljöeffektivitet. Kesam industrilackering och Svenska Aerogel är två andra företag som fått stöd från projektet, se mer om dem nedan.

Kesam Industrilackering tog klivet mot mer miljöeffektiva produkter.

 

Svenska Aerogel gör morgondagens material mer hållbart.

 

Läs mer om företagen som fått stöd.