Challenge Lab

2019 startade regionerna i Norra Mellansverige – det vill säga Dalarna, Gävleborg och Värmland – tillsammans upp initiativet Challenge Lab. Detta för att undersöka om vätgas kan bli en viktig pusselbit i den industriella omvandlingen.

Målsättning är att på sikt skapa förutsättningar för en koldioxidsnål, cirkulär och resurseffektiv omvandling av industrin.

Challenge Lab har även gett möjligheten att testa ett helt nytt arbetssätt för hållbarhetsutmaningar som är extra komplexa. Lärdomar från arbetet kommer att komma till nytta för andra initiativ, som till exempel Mid Sweden Hydrogen Valley.

Under arbetets gång har regionerna i Norra Mellansverige haft ett nära samarbete med olika typer av representanter från såväl offentlig sektor, akademi, civilsamhället och näringsliv. Bland annat har en rad olika workshops anordnats.

Vill du veta mer om Challenge LAB, här hittar du slutrapporten: Challenge Lab NMS Log Book (pdf)

Webbinarium Challenge LAB

Tisdagen den 22 juni 2021 genomförde Challenge LAB ett webbinarium med fokus på den industriella omvandlingen i Norra Mellansverige. Missade du det? Ingen fara, här kan du se webbinariet i efterhand.

Webbinariets syfte var att sprida kunskap om det arbetet som skett inom Challenge LAB. Deltagarna på webbinariet fick även höra mer om utvecklingsinitiativ som beviljats finansiering av Challenge LAB:s så kallade såddfond. 

Webbinariet riktade sig till förtroendevalda och tjänstepersoner inom offentlig sektor, aktörer som varit med och deltagit i Challenge LAB samt olika typer av företag och/eller organisation som arbetar med hållbarhets och omvandlingsfrågor.

 

Vill du ta del av föreläsarnas presentationsmaterial? Här hittar du i så fall dem!

Regioner i industriell omvandling

Norra Mellansverige har en stark och samhällsviktig industri som, liksom stora delar av Europas industrier, står inför ett antal betydande utmaningar. För att ge industrin rätt förutsättningar för att kunna klara den industriella omvandlingen i Norra Mellansverige ingått ett samarbete.

I januari 2018 valde EU-kommissionen ut Norra Mellansverige till att delta i satsningen "Regioner i industriell omvandling". Arbetet har resulterat i en gemensam strategi för den industriella omvandlingen i Norra Mellansverige. Andra viktiga delar i satsningen är Challenge Lab och Challenge Lab:s såddfond. 

Mer information

Challenge Lab NMS Log Book (pdf)