Rapporter och publikationer
Nedan presenteras publicerade och löpande arbeten från Samhällsmedicin.
-
Hållbar regional utveckling och tillväxt i Gävleborg 2019
Rapporten är ett underlag i processen att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi. Rapporten ger en bild av Gävleborgs förutsättningar, utmaningar och möjligheter för hållbar regional utveckling och tillväxt utifrån fyra fokusområden.
-
Hållbar regional tillväxt och utveckling i Gävleborg – regionala jämförelser
Rapporten "Hållbar regional tillväxt och utveckling i Gävleborg – Regionala jämförelser" beskriver Gävleborgs förutsättningar för regional tillväxtpolitik.
-
Miljöhälsorapport Gävle Dala
Miljöhälsorapport Gävle Dala 2017 ger en bild av hur befolkningen uppfattar att olika miljöfaktorer påverkar deras hälsa. Rapporten är resultatet av ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna samt Region Gävleborg och Landstinget ...
-
Planeringsunderlag för Kultur- och kompetensförvaltningen
I detta planeringsunderlag presenteras data om länet som kan behövas vid planering av aktiviteter och strategier inom Kultur- och kompetensförvaltningen, i syfte att nå Kultur- och kompetensnämndens mål.
-
Planeringsunderlag för Hållbarhetsförvaltningen
All kunskap som finns att tillgå om befolkningen, folkhälsan, de bakomliggande faktorerna, och regional utveckling, är relevanta för ett fortsatt arbete inom Region Gävleborg. Därför är detta planeringsunderlag framtaget till Hållbarhetsförvaltningen med ...
-
Försörjning och anknytning på arbetsmarknaden i Gävleborgs län – Registerbaserad aktivitetsstatistik år 2014
För att förstå strukturer och vad som händer på den svenska arbetsmarknaden finns idag ett behov som sträcker sig längre än generella sysselsättnings- och arbetslöshetstal. Det behövs en kompletterande och nyanserande bild för att förstå hur etablering ...
-
Befolkning, socioekonomi och hälsa - ett kunskapsunderlag om Gävleborgs län och länets kommuner
Kunskapsunderlaget är framtaget till och för samordningsförbundet Finansiell Samordning (FINSAM) och syftar till att ge en grund till diskussioner och planering utifrån befolkningen i Gävleborgs län kopplat till framförallt socioekonomiska faktorer och ...
-
Nationell patientenkät
Nationell patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården.
-
In- och utflyttning år 2015 – en deskriptiv rapport om Gävleborgs län
Befolkningsstrukturen i ett land, län eller kommun är resultatet av en rad olika faktorer så som nativitet, dödlighet, och geografisk rörlighet på flera nivåer.
-
Kompetens bland utrikes födda i Gävleborgs län år 2014 – ur ett arbetsmarknads och sysselsättningsperspektiv
Från och med år 2035 väntas utrikes födda utgöra ungefär 20 procent av samtliga förvärvsarbetande i åldern 16-74 år, vilket kan jämföras med dagens nivå på 14 procent.
-
Egenföretagande bland utrikes födda, Gävleborgs län år 2014
En analys främst gjord utifrån SCB-data från 2014, men som även redovisar hur andelen företagare bland inrikes- och utrikes födda utvecklat sig över tid.
-
Vårdbarometern 2015 har lanserats
Vårdbarometern 2015 har lanserats, den årliga undersökningen som mäter befolkningens attityder och kännedom om hälso- och sjukvården.
-
Antal immigrerade och emigrerade - 2005-2030
Figuren är framtagen utifrån Statistiska centralbyråns (SCB) befolkningsprognos för Gävleborgs län och illustrerar flytt till och från utlandet.
-
Tillgång och efterfrågan på arbetskraft, fördelat efter utbildningsnivå
Figuren illustrerar tillgång och efterfrågan på arbetskraft fördelat efter utbildningsnivå.
-
Sannolikheten att vara sysselsatt som utrikesfödd i Gävleborgs län år 2014
Fokus i detta diskussionsunderlag finns i arbetsmarknaden och sysselsättningen bland utrikesfödda boende i Gävleborgs län år 2014.
-
Folkhälsa Gävleborg
Ett diskussionsunderlag om livsvillkor och hälsa, utifrån Folkhälsoprogram 2015-2020.
-
Med utländsk bakgrund i Gävleborgs län
Med utländsk bakgrund i Gävleborgs län – ur ett arbetsmarknads- och sysselsättnings-perspektiv Inför nystarten av plattform för integration och mångfald, Integration Gävleborg 2.0, har Samhällsmedicin vid Centrum för kunskapsstyrning, Region Gävleborg...
-
Befolkningsprognos 2015
En uppdatering av SCB:s befolkningsprognos för Gävleborgs län och länets kommuner. Rapporten beskriver befolkningsutvecklingen fram till år 2050, med fokus på befolkningens storlek, kön- och ålderssammansättning. Första prognosår är år 2015.
-
Epidemiologiskt bevakningssystem och Kommunprofiler
För att övervaka hälsoläget i länets kommuner har Samhällsmedicin ett epidemiologiskt bevakningssystem med uppgifter om dödsorsaker, cancer- stroke- och hjärtinfarktincidens, medellivslängd, utbildningsnivå, folkmängd etc.
-
Med utländsk bakgrund i Gävleborgs län
Det finns tydliga kopplingar mellan hälsa och integration. Detta material syftar till att användas som ett diskussionsunderlag vid diskussioner om befolkningens hälsa samt diskussioner om integration och integrationsarbete.
-
Trender och utmaningar inför år 2030 – ett diskussionsunderlag
Materialet är ett diskussionsunderlag som togs fram inför den målbildsdag som hölls 16 oktober 2015. Diskussionsunderlaget syftade att ge en bild av kommande samhällsutmaningar, för att starta tankar kring oh diskussioner om, en önskvärd framtid i...
-
Kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborg
Samhällsmedicin har haft det samordnande ansvaret för att följa upp och utvärdera kommunaliseringen av hemsjukvården efter ändringen av huvudmannaskap, på uppdrag av Projektledningsgruppen för kommunaliseringen av hemsjukvården. Målen med kommunaliser...
-
Jämförelser – regional utveckling
Kunskapsunderlaget illustrerar jämförelser avseende regional utveckling: över tid, inom länet samt länet i förhållande till riket och andra län.
-
Nationella folkhälsoenkäten - Hälsa på lika villkor?
Den nationella folkhälsoenkäten "Hälsa på lika villkor?" syftar till att ta reda på hur befolkningen mår samt följa förändringar i hälsa över tid.
-
Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet
Socialstyrelsen och SKL har i december varje år sedan 2006 publicerat Öppna jämförelser (ÖJ) av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.
-
Alkohol- och drogvaneundersökningen: CAN-enkäten
Uppgifter om skolelevers alkohol-, drog- och tobaksvanor i Gävleborgs län samlas regelbundet in för elever i årskurs 9 och i gymnasiets årskurs 2.
-
Planeringsunderlag för tandvården
Planeringsunderlag för tandvården avser att ge en bild av tandhälsan i länet och lyfter flera olika dimensioner av tandhälsa och tandvård. Jämförelser görs med riket och övriga län, samt mellan länets tio kommuner.
-
Befolkningspyramid efter 10-årsgrupper
Figuren illustrerar prognosticerad befolkningspyramid för Gävleborgs län år 2030.
-
Befolkningspyramid efter 10-årsgrupper
Figuren illustrerar befolkningspyramiden för Gävleborgs län år 2015.
-
Försörjningskvoten - Gävleborg 1970-2050
Figuren visar försörjningskvotens utveckling i länet år 2006-2014 och prognosticerad utveckling 2015-2015.
-
Befolkningsutveckling - Gävleborg 2006-2050
Figuren visar länets befolkningsutveckling åren 2006-2014 och prognosticerad utveckling 2015-2015.
-
Andel utrikes födda förvärvsarbetare efter vistelsetid - Gävleborg 1997-2013
I figuren beskrivs andelen utrikes födda förvärvsarbetande efter vistelsetid i Gävleborgs län. Figuren visar att ju längre vistelsetid desto högre är andelen förvärvsarbetare.
-
Andel utrikes födda förvärvsarbetare efter födelseregion och kön 2013
Figuren illustrerar andelen utrikes födda förvärvsarbetare efter födelseregion och kön år 2013 i riket och Gävleborgs län.
-
Saknar kontantmarginal efter födelseregion
I figuren illustreras andelen individer som saknar kontantmarginal i Gävleborgs län efter födelseregion.
-
Nedsatt psykiskt välbefinnande efter födelseregion
I figuren illustreras den andelen, inom varje födelseregion, som har nedsatt psykiskt välbefinnande.
-
Självskattad god hälsa efter utbildningsnivå och kön
Figuren visar andel män och kvinnor i Gävleborgs län som skattat sin hälsa som god i den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor år 2014, fördelat efter utbildningsnivå.
-
Självskattad god hälsa bland kvinnor - 2014
Figuren visar andel kvinnor i respektive kommun, Gävleborgs län, samt riket som skattat sin hälsa som god i den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor år 2014.