Christian Trosell vann årets konsttävling

Christian Trosells verk ”Du är här” får pryda entrén till Bollnäs folkhögskola, Region Gävleborg, det närmaste året. Det står klart efter årets konsttävling.

Konstskolan i Gävle tillhör sedan 1989 Bollnäs folkhögskola. Våren 2011 väcktes en idé om att låta någon deltagare från Konstskolan utföra en konstnärlig utsmyckning på huvudskolan i Bollnäs. I år blev det Christian Trosell från Gävle som får den äran. Han beskriver själv sitt arbete så här:

– ­Under min barndom bodde min farmor och farfar i ett stort gult hus intill Ljusnan. När vi besökte dem på somrarna badade vi i den och på vintrarna åkte vi spark på den. När jag tänker på Bollnäs tänker jag på Ljusnan och närheten till vattnet. Därför vill jag göra en hyllning till vattnet och samtidigt påminna om älvens betydelse för Bollnäs historiskt.

Christan Trosell och Jens Salander, kursansvarig Konstskolan Gävle, Bollnäs folkhögskola. Foto: Region Gävleborg

Platsen som är avsatt för konstnärlig utsmyckning är entrén till skolans matsal. Syftet är dels att tillmötesgå önskemål från skolans deltagare och personal om en mer genomarbetad miljögestaltning, dels också att göra Konstskolans verksamhet närvarande vid huvudskolan. Uppdraget är utformat som en tävling och utsmyckningen är inte permanent. Det vinnande förslaget får pryda matsalens entré i ett år då en ny tävling utlyses med ett nytt vinnande förslag som resultat. Tävlingen vänder sig till Konstskolans andra- och tredjeårselever.

Tidigare verk:

2012 - Tim Dillner ”Beda blåser bubblor”
2013 - Rebecca Lindsmyr ”Du lärde mig…”
2014 - Sigrid Ejemar ”Cluster”
2015 - Sofie Notstrand ”Spökstad”
2016 - Malin Gebre-Medhin ”Jag bär min flykt som ett hjälplöst dibarn”
2017 - Victor Claesson ”Heaven And Hell. And Earth // Alk emisterna”
2018 - Kaspar Lindqvist ”A Monument to You”
2019 - Ulrika Bjöörn “Rejält”
2020 - Valter Johansson “En grandios entré”