Patient från Gästrikland behandlades med kortison på felaktiga grunder

I dag lämnar Region Gävleborg in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

En kvinna från Gävletrakten insjuknade akut i juni 2017 på grund av huvudvärk och synförsämring. Man misstänkte inflammatorisk kärlsjukdom, vilket också påvisades vid mikroskopisk undersökning av prov från blodkärl. Kortisonbehandling gavs. Kvinnan utvecklade betydande biverkningar av behandlingen, bland annat i form av benskörhet och kotkompressioner. Under hösten 2018 gjordes en eftergranskning av provet från blodkärl. Man kom då fram till att det inte fanns några tecken på inflammation, och att kvinnan alltså behandlats med kortison på felaktiga grunder.

- Vi beklagar djupt att denna kvinna drabbats av svåra biverkningar av läkemedelsbehandling som gavs på grund av ett felaktigt svar på ett vävnadsprov, säger Lars Svennberg, chefläkare i Region Gävleborg. Vi har redan påbörjat åtgärder för att förebygga att något liknande ska inträffa i framtiden, och jag har också gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, för att vi ska få en oberoende granskning av fallet.