Patient fick hjärtklappning efter medicinmiss

I dag lämnar Region Gävleborg in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En patient från Gästrikland remitterades för isotopröntgen av sköldkörteln. Vid remissbedömningen uppmärksammades inte att patienten inte skulle ha en medicin för stimulering av sköldkörteln, vilket annars är vanligt vid denna typ av undersökning.

Dosen som patienten fick orsakade en reaktion från sköldkörteln. När det upptäcktes lades patienten in på sjukhus för övervakning av bland annat hjärtrytm. Behandlingen pågick flera dygn på grund av återkommande hjärtklappning, innan patienten blev återställd.

– Vi ser alltid allvarligt på fall där man har gett fel medicin eller fel dos. Jag kan bara beklaga och be om ursäkt för att vi har brustit i våra rutiner. Visserligen blev patienten helt återställd, och rutinerna har ändrats för att förhindra en upprepning, men Lex Maria-anmälan görs för att vi ska få en oberoende granskning av fallet, säger chefläkare Björn Relefors, Region Gävleborg