Patient behövde nytt ingrepp efter höftoperation

Idag lämnar Region Gävleborg in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En patient från Hälsingland blev opererad för utbyte av sin höft. Passformen var inte korrekt och trots påpekande från operationssjuksköterska fortsatte operatören att operera klart patienten. Vid en röntgenkontroll dagen efter syntes att den nyopererade höften inte låg i optimalt läge. Patienten behövde därför opereras igen dagen därpå.

– Vi beklagar självfallet att patienten behövde en extra operation och att sjukhusvistelsen blev klart förlängd, säger chefläkare Leif Molinder. Vår interna utredning visar på brister i hanteringen av denna operation, dels via vald operationsmetod och dels att det finns en kommunikationsproblematik där rutiner och utbildningsnivå behöver ses över. Vi anmäler nu enligt Lex Maria för att få IVO:s syn på det inträffade.