Patient avled i samband med hjärtingrepp

I dag lämnar Region Gävleborg in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En patient i 60-årsåldern överfördes från Bollnäs till Gävle sjukhus för kranskärlsröntgen, på grund av tre veckors tilltagande besvär av kärlkramp. Röntgen påvisade utbredd kärlsjukdom med tunna och förkalkade kärl. Man fann en mycket tät förträngning i ett av de större kranskärlen.

I samband med undersökningen uppstod en bristning i kärlväggen men man fortsatte ändå att injicera kontrastmedel vilket förvärrade situationen. Patienten fick hjärtstopp, och efter återupplivningsåtgärder återfick patienten kortvarigt cirkulation men var mycket instabil. Trots att en mer erfaren operatör tog vid gick det inte att öppna det stängda kärlet, och patienten avled.

– Vi beklagar djupt detta dödsfall i samband med hjärtingrepp, säger Lars Svennberg, chefläkare Region Gävleborg. Allvarliga komplikationer vid kranskärlsoperationer är ovanliga men i vissa fall är ingreppen tekniskt mycket invecklade. I detta fall har en internutredning visat att injektionen av kontrast inte genomfördes på ett optimalt sätt vilket sannolikt bidrog till dödsfallet. Jag gör därför nu denna anmälan till IVO, för att få en oberoende granskning av händelsen.