Kvinna fick tarmskada vid operation

Region Gävleborg Lex Maria-anmäler en händelse där en patient fick en tarmskada och drabbades av blodförgiftning.

En kvinna från Gästrikland hade smärta i underlivet på grund av en cysta på äggstocken. Operationen utfördes som dagkirurgi i juni 2018. Två dygn senare återkom kvinnan i ambulans på grund av svåra buksmärtor. Proverna visade tecken på  infektion. Det tog sedan tolv timmar tills diagnos ställdes, antibiotikabehandling sattes in och en ny operation genomfördes. 

Kvinnan hade då svår sepsis (tidigare kallat blodförgiftning) med allvarlig cirkulationssvikt. Operationen visade en tarmskada som åtgärdades. I efterförloppet fanns behov av långvarig intensivvård och rehabiliterande eftervård. Tarmskada vid operation med titthålsteknik, så kallade laparoskopiska ingrepp, är en ovanlig men känd komplikation. Normalt brukar den upptäckas direkt men det är inte alltid så.

- Läckage av tarminnehåll till bukhålan kan leda till allvarlig blodförgiftning. Jag kan bara beklaga och be om ursäkt för att skadan inte upptäcktes vid den första operationen. Likaså den långa tiden från ankomst till sjukhus till åtgärd, vilket sannolikt har påverkat efterförloppet. Denna Lex Maria-anmälan görs för att vi ska få en oberoende granskning av detta fall, säger John Mälstam, chefläkare Region Gävleborg