Månadens fotografi: Sigrid julpyntar sitt lasarett

I Landstingsarkivet förvaras ett tidningsurklipp från den 17 december år 1974. Där kan man läsa nyheten med rubriken ”Gävle först i landsorten med eget sjukhusmuseum”.

På bild figurerar Sigrid Karlsson i Sophiahemmets sjuksköterskeskolas dräkt modell år 1884. Med på bilden i Arbetarbladet finns också Barbro Eriksson, senare arkivchef vid Arkiv Gävleborg. Sigrid berättar i reportaget att hon kom till Gävle lasarett redan år 1949 men att hon vid tiden för intervjun är ”hobbyarbetande pensionär” som fått vara med om att förverkliga den dröm hon länge haft; att tillsammans med Barbro Eriksson ställa i ordning det sjukhusmuseum som landstinget beslutat om att inrätta.

Strax innan intervjun hade landstinget anslagit 15 000 kronor till inredning och 10 000 kronor till arbetet med att iordningställa ett eget museum åt röntgenavdelningen samt ett övergripande sjukhusmuseum över Gävles sjukvårdshistoria. Sigrid och Barbro berättar i reportaget att de sökt igenom gamla vindar och källarförråd i hela Gästrikland och hittat alltifrån ”ådersnäppare” till kärran som är att betrakta som Gävles första ambulans.

Tyvärr skulle sjukhusmuseet inte bli särskilt långlivat och år 2016 är det borta sedan länge. De kulturhistoriskt ovärderliga föremålen förvaras idag i ett undanskymt förråd på Gävle sjukhusområde men Sigrids historiska texter och välordnade fotoalbum har räddats till Landstingsarkivet och används än idag i informationssyfte, bland annat som underlag till en del versioner av Månadens fotografi.

Månadens fotografi föreställer en julpyntande Sigrid Karlsson och bilden är tagen någonstans på Gävle sjukhus. Förmodligen är det 1970-tal och Sigrid är iklädd dräkten från Sophiahemmets sjuksköterskeskola. Vid fotoögonblicket har hon förmodligen redan pensionerats från sin tjänst som sjukvårdsföreståndare för att glatt arbeta vidare med sitt sjukhusmuseum.

Känner du till något mer om bilden? Känner du igen den julpyntade salen? Skriv gärna till Landstingsarkivet och berätta mer.

God jul och gott nytt år önskar Landstingsarkivet!

E-postadress 

landstingsarkivet@regiongavleborg.se eller 
sandra.soderman@regiongavleborg.se

Postadress
Region Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle