Fröken Svensson och Maria förmodligen tillsammans med en patient vid Hudiksvalls lasaretts grishus år 1916

Månadens fotografi: Sjukhusmat och lasarettsgrisar

Inför Landstingets 150-årsjubilieum våren 2013 gick Landstingsarkivets personal igenom ett gammalt bortglömt förråd på Gävle sjukhus. Landstingsarkivet hade fått kännedom om att man där bland annat ställt in resterna av det, sedan länge, nedlagda sjukhusmuseet och förhoppningarna var att kanske hitta gamla fotografier som skulle kunna användas vid utställningar och mässor.

Under en massa damm och bråte dök plötsligt en mycket gammal bok upp. Vid närmare granskning visade det sig att boken var gamla Gefle Lazaretts patientrulla från år 1768. Rullan härstammar från det som enligt litteraturen var det enda organiserade lasarettet (undantaget Falu gruvstuga) norr om Dalälven och upptagningsområdet var hela Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen. Lasarettet ska ha legat "norr om staden" som stadsdelen norr om dagens Alderholmen då kallades. Rullan som är fullständigt unik i sitt slag flyttades genast över till Landstingsarkivets klimatanpassade arkivlokaler för att där arkiveras enligt konstens alla regler. Därmed hade Landstingsarkivet fått det som idag är den äldsta handlingen i Landstingsarkivet.

Patientrullan från 1768 har inte bara överlevt 20 år av olämplig förvaring i ett gammalt dammigt förråd, den har innan dess också överlevt en stadsbrand, ett antal flyttar, epidemier och stora rivningsprojekt staden över. Tack vare att rullan hittades och togs om hand våren 2013 kan vi idag bland annat läsa om gävlebon Jonas Ekman som inkom till lasarettet den 17 september år 1772. I rullan kan vi läsa att han inkom "utsvulten". När han skrevs ut den andra november samma år konstaterades han som "mättad".

På de första, ofta trånga och smutsiga, lasaretten frodades smittor och patienter som kom från fattiga förhållanden var undernärda och led av olika bristsjukdomar. Ganska tidigt blev man dock medveten om att kosten var en viktig faktor om patienterna skulle återhämta sig från sina sjukdomar. Allt eftersom tiden gick lade man allt större vikt vid att tillhandahålla patienterna näringsrik och hälsosam mat och man såg tidigt samband mellan den bättre maten och ett snabbare tillfrisknande bland patienterna. Köket och kökspersonalen var oerhört viktig i ett modernt sjukhus med självaktning och till sjukhuset köpte man in kvalitetsmat som skulle göra patienterna gott.

I ett bevarat dokument märkt "Spisordning vid lasarettet och kurhuset i Gefle" från 1844 kan man läsa i detalj vad patienterna erbjöds i matväg. Till middag serverades följande:

Tre åttondels kanna soppa med kött
En halv mark färskt oxkött
Två lod korngryn
Ett lod havregryn
Ett sjättedels lod ingefära
Persilja, morötter, purjo eller selleri efter behov eller tillgång

Dessutom kött och dryck efter läkarens föreskrift

Utöver middagsmålet mitt på dagen serverades också kvällsmat och patienterna kunde även tilldelas specialmål såsom dietportion, buljongportion, mjölkportion eller så kallad sagosoppaportion. Sagosoppaportionen bestod av gröt tillagad på så kallade sagogryn som smaksattes med sviskon, kanel och sirap.

Tack vare ännu en bevarad spisordning från år 1935 vet vi att 91 år senare fick patienterna en mer varierad kost. Patienter på allmän sal serverades frukost bestående av havre- eller vetemjölsvälling, rågbröd, margarin och mjölk. En vanlig vecka serverades följande till middag:

Söndag
Ungstekt skinka eller annan stek, potatis, sås, fruktsoppa eller blåbärssoppa

Måndag
Pölsa eller köttbullar, potatis, frukt- eller aprikoskräm, mjölk

Tisdag
Pepparrotsskött, pepparrotssås, potatis, rabarbersoppa

Onsdag
Stekt strömming, potatis, välling

Torsdag
Spenatsoppa eller ärtsoppa med fläsk, pannkaka, Lingon- eller blåbärssylt

Fredag
Blodpudding med lingon eller köttfärs med potatis med för årstiden lämplig grönsak, rabarbersoppa eller aprikoskräm

Lördag
Färsk fisk, potatis, sås, havresoppa med russin eller ärtpuré

Spisordningar från övriga länets sjukhus finns till viss del bevarade i landstingsarkivet och vi kan se att man serverade ungefär samma typ av mat överallt. Månadens fotografi föreställer lasarettsgrisarna vid Hudiksvalls lasarett för exakt 100 år sedan. På bilden, som alltså är från 1916, matas de av fröken Svensson och Maria, i bakgrunden syns förmodligen en hjälpreda från den närbelägna dårstugan. På bilden ser lasarettsgrisarna välmående och glada ut, så förblev de alldeles säkert till en söndag i december då de fick bli ugnsstekt skinka serverad med potatis, sås och fruktsoppa.

Känner du till något mer om bilden? Var låg grishuset vid Hudiksvalls lasarett? Känner du igen någon av personerna i bild? Skriv i så fall gärna till Landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@regiongavleborg.se eller sandra.soderman@regiongavleborg.se

Postadress

Region Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle