Maj månad och medicinalklubbens vårbal

Läkarmöte år 1923. Från Gävle sjukhusmuseums album.

Längst in i landstingsarkivets stora gömmor finns en svit arkivhandlingar som internt går under benämningen ”Fernströmska arkivet”. Benämningen ”Fernströmska arkivet” är egentligen lite missvisande för arkivet innehåller faktiskt Hudiksvalls sjukhus hela historiska arkiv.

Anledningen till benämningen är att arkivet samlats ihop och ordnats av en man vid namn Ulf Fernström. Fernström, född 1915, kom till Hudiksvalls lasarett år 1966 för att tillträda tjänsten som chef för kirurgkliniken. Idag är Fernström avliden sedan många år tillbaka men under sin verksamhetstid vid Hudiksvalls sjukhus var han en ambitiös man med många järn i elden. Förutom att vara kirurg och chef var han dessutom mycket historiskt intresserad och en riktig arkiv-entusiast. Fernström var medveten om det oerhörda historiska värdet i alla utspridda arkivhandlingar som han hittade i förråd och på vindar och han samlade ihop och ordnade dem efter bästa förmåga. Utifrån vad arkivhandlingarna hade att berätta började han skriva på en bok som skulle handla om just Hudiksvalls sjukhus. Tyvärr avled Fernström själv innan boken var klar men utifrån hans originalmanuskript sammanställdes ändå boken ”Sjukvård och sjukhus i Hudiksvall”.

Till slut kom det så kallade Fernströmska arkivet till landstingsarkivet där det ska slutarkivers och bevaras för all evig tid. Förutom att innehålla Hudiksvalls sjukhus historiska arkiv kan vi i arkivet idag hitta många spår efter Fernström själv. Förutom att vara kirurg, chef, författare och arkiv-entusiast var han nämligen också ordförande i Norra Hälsinglands Medicinalklubb vars handlingar finns insprängda bland de övriga sjukhushandlingarna. Bland medicinalklubbens handlingar kan vi hitta Fernströms utkast och skrivelser som han upprättade å medicinalklubbens vägnar samt även personliga pärmar med fotografier och brev. En pärm märkt ”Norra Hälsinglands medicinalklubb år 1977” är lite extra lustig då den innehåller bland annat sånghäften och bokmärken föreställande papegojor och fjärilar som agerade utsmyckning till den bordsplacering som han och hans sekreterare satte samman inför medicinalklubbens stora vårbal år 1977.

På inbjudan som också finns bevarad i pärmen kan man läsa följande:

Norra Hälsinglands Medicinalklubb håller Vårsupé med dans!

Tid: Fredagen den 13 maj 1977 klockan 17.00-01.00.
Lokal: Hantverksgården, Storgatan 44, Hudiksvall.

PROGRAM
Cocktail Marseille

SUPÉ
Fågelsallad med vin
Varm lax med vin
Kaffe

DANS!

Kalaset med fågelsallad, vin och dans skulle kosta gästen med moatjé/kavaljer hela 60 kronor men, inte att förglömma, så ingick då också förstaklassig underhållning. Tillsammans med det läkarhumoristiska ”Vårdnads- och omsorgsprogrammet” som delades ut till balens gäster finns även välkomsttalet bevarat, det lyder:

”Säkert har mången redan upptäckt att deras SAMBO sitter vid samma bord. Jag hoppas verkligen att ingen har kommit på den befängda idén att hans eller hennes sambo har blivit kvar vid samma bord på grund av epitetet tråkmåns, glädjedödare eller liknande. Nejdå, det hela ingår i vår planerade familjevård”.

Längre fram i talet utsågs en ”glädjevårdare” och kanske var det också balens ”glädjevårdare” som förde taktpinnen när det blev dags för den allsång som vi hittar spår av längre bak i pärmen där några sånghäften från balen finns bevarade. Utifrån dessa kan vi se att sångerna som sjöngs i Hantverksgården den där kvällen år 1977 bland annat var sången ”Till Kvinnan” (melodi: ”Mors lilla Olle”), ”Kamelens längtan” och ”Pickalurven”.

Tyvärr finns inga fotografier eller inspelningar från vårbalen 1977 bevarade i landstingsarkivet. Kanske gick det så festligt till att det finns en anledning till bristen på dokumentation och kanske är till och med pärmen med alla förberedelser något som bara råkade bli kvar av en slump och som man egentligen inte alls tänkt sig skulle bevaras i landstingsarkivet för all framtid.

Det som däremot finns bevarat i lanstingsarkivet är detta fotografi som föreställer en helt annan läkarfest som gick av stapeln 54 år tidigare i en annan del av Gävleborg. Månadens fotografi är ett av få bevarade fotografier från läkarnas fester och det föreställer ett läkarmöte år 1923 som troligen ägde rum i Gävle. Det är egentligen det enda vi vet om bilden förutom att vi näst längst till vänster kan känna igen doktor Erik Lindström som vi berättat om i decemberversionen av ”Månadens fotografi”. Men vilka är de andra? Vilka är kvinnorna till vänster? I vilken vacker lokal håller man till? Det finns inga sånghäften bevarade tillsammans med detta fotografi men med tanke på de framdukade champagneskålarna på bordet kanske det inte är helt orimligt att tänka sig att så fort fotografen packat ihop sin kamera och gått hem så brast man ut i ”Kamelens längtan” eller ”Pickalurven”.

Känner du till något mer om bilden? Eller kan du kanske berätta mer om vårbalen i Hudiksvall år 1977? Skriv gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@regiongavleborg.se eller sandra.soderman@regiongavleborg.se

Postadress

Region Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle