I midsommartid

Juni är skolavslutningarnas och studentskivornas tid. Och så midsommarafton förstås som kanske är den mest svenska av högtider och som vi har firat sedan urminnes tider för att uppmärksamma ljuset och naturens uppvaknande.

Firade gjorde man även på Bollnäs lasarett en midsommarafton i juni för mer än ett halvt sekel sedan. Månadens fotografier föreställer ett midsommarfirande i mitten av 1940-talet och platsen för firandet var parken utanför köket på gamla Bollnäs lasarett. I parken, som ser ut att vara en verklig hälsingsk sommaridyll, anordnades alltid midsommarfesterna på den tiden eftersom parken inte bara låg vackert till utan också låg nära sjukhuset vilket möjliggjorde för såväl personal som patienter att närvara under festligheterna.

Tidigt på midsommaraftons morgon hade personalen burit ut sängar i parken för att man där skulle kunna lägga de patienter som ordinerats vila. De patienter som det var lite bättre ställt med fick sitta skönt tillbakalutade i vilstolar av trä med randigt tyg. Medan några ur personalen gick iväg för att plocka blommor till midsommarstången ordnade husmor så att kökspersonalen bredde smörgåsar, bakade vetebullar och kokade kaffe. Sedan dukade man upp långbord med vita, nymanglade dukar ute i den grönskade parken och bredde ut picknickfiltar i gräset.

Systrar, biträden, patienter och läkare med familjer samlades sedan för att se några ur personalen bära fram den nyklädda stången. Man hade pyntat den med nyplockade blommor och girlanger och till sång och fiolmusik restes stången på sin plats i gräset.

Därefter bjöds det på kaffe med tillbehör. Man tog plats på picknickfiltarna i gräset och husmor och syster Anna-Lisa, som hade bjudit in några av befattningshavarnas fruar, drack sitt kaffe sittandes på de vita trädgårdsmöblerna i skuggan av några träd.

Efter kafferasten var det dags att leka lekar så kavajer plockades av och kjolar rullades upp för att man skulle kunna delta i ”Sista paret ut”. Spelmannen plockade fram sin fiol igen och så dansades det runt stången så systrarnas hättor halkade på sned och herrarna fick gräs i skorna. Enligt uppgift var doktor Sjöberg alltid den förste att anlända och den siste att lämna midsommarfester som denna och det här året hade han sällskap av dottern Greta och sonen Sven. Med på festen fanns också maskinist Friberg, det vet vi för han var nämligen också en flitig fotograf och det är han som har tagit det som idag är ”Månadens fotografier”.

Midsommarfirandet den där sommaren på lasarettet i Bollnäs måste ha varit lite extra speciellt för förmodligen är detta den sista midsommarfesten man höll i parken utanför köket. Mitt under brinnande världskrig hade nämligen landstinget beslutat att man skulle förlägga ett nytt centralsanatorium till Bollnäs och sanatoriet skulle byggas i anslutning till det befintliga lasarettet. I december år 1946 påbörjades bygget på just den platsen där midsommarfesterna brukade hållas och därmed gick en midsommartradition i graven. Sommaren 1946 var sista gången man dansade runt midsommarstången i parken utanför köket på Bollnäs lasarett.

Fler midsommarbilder

Sista midsommarstången väster om gamla köket innan sanatoriet byggdes. 

Midsommarfirande - överlakare Doktor Walter Sjöberg till höger med dottern på armen. 

Midsommarfirande med leken sista paret ut.

Midsommarfirande och fiolspel.

Känner du till något mer om bilderna? Vilka är personerna? Var firade man midsommar senare när sanatoriet var färdigbyggt och man inte längre kunde vara i parken? Står sanatoriebyggnaden kvar idag och i så fall; vilken verksamhet bedrivs där idag? Skriv gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@regiongavleborg.se eller sandra.soderman@regiongavleborg.se

Postadress

Region Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle