Februari, vinter och ett vinterkrig vi minns

I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut i och med Tysklands kapitulation i maj 1945. Eftervärlden skulle minnas detta krig som den hittills största konflikt i mänsklighetens historia och arkiv och bibliotek är fyllda med material som påminner samtiden om det krig som ska ha skördat ofattbara 50 till 85 miljoner människoliv.

Kriget hade tagit sin början redan sex år tidigare, närmare bestämt under hösten 1939. Redan i krigets tidiga skede drogs Norden in i konflikten då Sovjetunionen ställde territoriella krav på Finland. Finnarna ville inte underkasta sig Sovjetunionen och därmed var konflikten ett faktum. Den 30 november anföll Sovjetunionen Finland och därmed inleddes det som historieböckerna skulle minnas som det ”finska vinterkriget”. Finnarna bjöd på överraskande hårt och envist motstånd och det som Sovjetunionens ledare trodde skulle bli en enkel historia blev en seg och utdragen kamp i extrem nordisk kyla som de sovjetiska förbanden var oförberedda på. Vintern 1939/1940 blev en av de kallaste som någonsin uppmätts och temperaturen sjönk så lågt som till -47 °C.

I Sverige gick människor man ur huse för att hjälpa Finland under parollen ”Finlands sak är vår”. Föreningar bildades för att ta emot finska flyktingbarn, frivilligstyrkor reste till fronten och på Bollnäs lasarett anordnade personalen strumpstickningsaftnar. Nyheten om hur soldater och civila plågades av den extrema kölden hade nått svenskarna via tidningar och radio och strumpstickning och insamlingar blev framför allt kvinnornas sätt att försöka hjälpa de behövande.

Månadens fotografi är taget vid just en sådan strumpstickningsafton i början av 1940-talet. Bilden är tagen av Ossian Friberg som var maskinist vid Bollnäs lasarett. Han var också en flitig fotograf som dokumenterade byggnationer på Bollnäs lasarett men också sådana här tillställningar där personalen syns i bild. På fotografiet syns hur de som i vanliga fall var sköterskor och köksbiträden har plockat fram kaffebröd och strumpstickor för att göra sin insats i kriget. Trots omständigheterna och det egentliga syftet med dessa kvällar tycks de ha haft det ganska trevligt i den ombonade salen. På bordet tycks man kunna se att de dukat fram mandelmusslor och rulltårta. Kaffekoppar saknas dock. Vågade man kanske inte riskera att spilla kaffe på strumpstickningen?

Uppgifter finns om att personalen på Bollnäs lasarett bidrog med inte mindre än 150 uppsättningar med barnkläder till krigets behövande, dessutom ska ekonomipersonalen ha samlat in 441 kronor och 40 öre i kontanter.

Känner du till något mer om bilden? Vilka är kvinnorna? Vad hände egentligen med de stickade strumporna och alla pengar, nådde de någonsin de behövande? Skriv gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@regiongavleborg.se eller sandra.soderman@regiongavleborg.se

Postadress

Region Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle