December och jul på lasarettet

Gefle-lasarett julpyntad sal sekeleskiftet 1900

På fotografiet ser vi en julpyntad sal på Gefle lasarett i början av 1900-talet. I mitten av salen står den klädda granen, stearinljusen är nya och seklet är ungt. Även Gefle lasarett var vid den här tiden så nytt att fotografen säkerligen fortfarande kunde ana den svaga doften av målarfärg.

Lasarettet hade invigts under högtidliga former i november år 1887 och vid tiden för uppförandet var lasarettet unikt i sitt slag med alla påkostade moderniteter. Till exempel så hade det nya lasarettet centralvärme så det som ser ut som kakelugnar längst bak i bild är i själva verket kakelbeklädda järnkaminer som tack vare ett rörsystem värmdes upp med ånga från en närbelägen panncentral. Tidens arkitekter hade haft svårt att gå ifrån bilden av kakelugnar som värmekälla men funktionsmässigt så fungerade de alltså på ett helt annat, mer modernt sätt.

Andra tekniska moderniteter i det nya sjukhuset var annars Gävles första tvättnedkast, vattenklosetterna och det elektriska ljuset. Glödlampor hade installerats i det nya lasarettet och några av dessa syns på bilden. Det vågformade taket var en teknisk detalj utformad för att uppta tryck och de höga fönstren var inte bara vackra utan skulle släppa in maximalt med ljus och frisk luft till patienterna.

Just i jultider när det här fotografiet är taget hade kanske inte decembersolen så mycket ljus att bidra med men patienterna i sina sängar utmed väggarna tycks ha haft det ganska ombonat i salen i alla fall. Mannen längst bak som håller sina händer på de två små pojkarnas axlar känns igen som lasarettsläkare Erik Lindström. Han blev lasarettsläkare år 1901 och det finns historier om hur doktor Lindström kom in i salen på julaftons morgon och delade ut små julklappar till de sjuka barnen. Även om karaktären ”jultomten” vid den här tiden inte hade hunnit göra intåg i alla svenska hem måste doktor Lindström onekligen ha framstått som självaste jultomten för barnen på Gefle lasarett den där julaftonen någon gång för mer än 100 år sedan.

Fotografiet är bland de äldsta bevarade fotografierna i landstingsarkivet idag. Trots sin ålder är detaljerna många och kvaliteten så bra att man till och med kan urskilja personernas ansiktsuttryck. Salen på fotografiet är förmodligen salen i västra flygeln som än idag finns kvar på Gävle sjukhusområde. Känner du till något mer om bilden? Vilka flaggor hänger i granen och vem var egentligen fotografen? Hur var det egentligen att vara intagen på lasarett vid den här tiden? Känner du igen personalen eller kanske någon av patienterna? Skriv i så fall gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@lg.se eller sandra.soderman@lg.se

Postadress

Landstinget Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle