Augusti och skolstart

Palme på besök i Helsingegården - bild på Olof Palme och fem kvinnor

Helsingegården – Landstingets lanthushållsskola

År 1918 grundades Helsingegårdens lanthushållsskola i Järvsö. Grundaren, ägaren och föreståndarinnan var Agnes Sundberg som samma vår hade kommit till Järvsö i sällskap av en ko och en dröm: Hon ville grunda en lanthushållsskola i det egna länet med avsikt att utbilda jordbrukets döttrar och blivande husmödrar.

När Sundberg dog endast 43 år gammal var hennes sista vilja att skolan skulle drivas vidare av en stiftelse eller av landstinget. Landstinget tog över skolan år 1952 och Agnes livsverk blev också efterträderskan Guri Bergströms.  I nästan 40 år skulle Bergström tjänstgöra vid Helsingegården och hon gjorde sig känd för att vara stark och handlingskraftig.

I sitt avskedstal i lokaltidningen sammanfattade Bergström sin tid vid Helsingegårdens lanthushållsskola så här:
”Byggmästaren sa till mig när han skulle börja bygga på nyåret 1957: ’Ja, se fruntimmer, de ska man låsa in då man bygger’. Det blev nu inte så, han insåg snart vem han fått i båten. I 38 år har jag haft förmånen att få vara ko-piga. Det fanns tider i historiens natt då uthuset var så kallt att korna inte kunde resa sig på mornarna förrän man bänt loss svansarna ur rännan! Så nog har man lärt sig att knyta upp svansarna på både folk och fä”.

Helsingegårdens lanthushållsskola lades ner 1989 och då hade Bergström redan varit pensionerad i många år. Helsingegården hade under sina verksamma år hunnit bli en respekterad skola och man hade välkomnat prominenta gäster, bland annat den senare statsministern Olof Palme.

Delar av Helsingegårdens arkiv finns bevarat i landstingsarkivet och ett fotografi kan berätta för eftervärlden om Palmes besök. Känner du till något mer om bilden? Skriv i så fall gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress:
landstingsarkivet@lg.se

Postadress:
Landstinget Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle