Ombyggnationer på akuten i Hudiksvall – det här kan du förvänta dig som patient

Just nu byggs akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus om för att skapa tryggare och moderna lokaler.

Ombyggnation av akutmottagningen i Hudiksvall.

Under byggtiden är akutmottagningen öppen som vanligt, men som vid alla byggarbeten kan man förvänta sig vissa störningar i lokalerna.

– Vården är densamma, men nu är vi inne i en intensiv byggperiod. Det innebär stundtals byggstörningar, som buller och vibrationer eller trånga, ibland tillfälliga lokaler, säger Walentin Lindholm, verksamhetschef för akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus.

– Jag vill uppmana att som vanligt söka vård via sin hälsocentral, 1177 på telefon och Min vård Gävleborg för att få vägledning kring det som inte är riktigt akuta besvär eller insjuknande. På så sätt får akuten avlastning och kan rikta in sig på patienter som verkligen behöver akutsjukhusets resurser. Du ska förstås inte tveka att söka vård på akutmottagningen om du råkar ut för en olycka eller svår, plötslig sjukdom, säger Walentin Lindholm.

Bygger för ökad trygghet

När ombyggnationerna är färdiga kommer akutmottagningen att ha större lokaler formade för att skapa bättre översikt och öka tryggheten både för personal och patienter. En centralt placerad arbetsstation har överblick över åtta övervakningsplatser, ambulansintaget, receptionen och akutrummen. Det kommer att finnas 13 undersökningsrum, alla utrustade för att kunna ta hand om olika typer av akuta besvär. Ombyggnationen ska vara färdig 2024.

Patienter och personal i fokus

Störst i fokus både under ombyggnationen och för de färdiga lokalerna är patientsäkerheten och en god arbetsmiljö för personalen som jobbar på akutmottagningen.
– Vi gör vad vi kan för att minimera störningar och väntetider. Stundvis kan det kanske uppfattas som trångt och lite stökigt på vissa platser, men jag hoppas att våra patienter har förståelse för det medan vi bygger om, säger Walentin Lindholm.

I november påbörjas den andra etappen av ombyggnationen av akutmottagningen i Hudiksvall.