Framtidsbygget: Första lokalerna färdiga

Nu är de första lokalerna på Hudiksvalls sjukhus inom ramen för Framtidsbygget färdiga. Först ut är öron-näsa-halsmottagningen och hörselhabiliteringen som har fått nya, moderna lokaler i hus 8. En viktig milstolpe för Region Gävleborg, Framtidsbygget och Hudiksvalls sjukhus.

Rundvandring

Se rundvandringen av öron-näsa-halsmottagningens nya lokaler på Hudiksvalls sjukhus.


Ombyggnationerna i hus 07/08 på Hudiksvalls sjukhus påbörjades sommaren 2020, först i Region Gävleborgs planer att modernisera sjukhusen i Hudiksvall och Gävle. Nu står de första lokalerna färdiga och öron-näsa-halsmottagningen och hörselhabiliteringen kan flytta in i sina nya lokaler.

– Det är roligt att den första delen av Framtidsbygget i Hudiksvall nu är klart. De över 2 miljarder Region Gävleborg kommer att investera för att modernisera Hudiksvalls sjukhus är en viktig del för att säkerställa en trygg och säker vård i hela länet, säger fastighets-, teknik-, och miljöutskottets ordförande Karin Jansson (MP). Speciellt viktigt för både människor och miljö är att renoveringen har fokus på hållbara material.

Samtidigt som verksamheterna flyttar in på plan 5, påbörjas etapp 2 av ombyggnationerna med att riva ut öron-näsa-halsmottagningens gamla lokaler på plan 4 för att ge plats till en ny, större operationsmottagning och uppvakningsavdelning. Ett arbete som förväntas vara färdigt sommaren 2022.

– Region Gävleborg har till uppdrag att ge länsbefolkningen en tillgänglig, god och rättvis sjukvård. För att det ska vara möjligt måste vi politiker se till att förutsättningarna finns, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S). De omfattande investeringarna inom ramen för Framtidsbygget vid Hudiksvalls sjukhus garanterar att både sjukvårdspersonalen och patienterna får moderna, säkra och fina lokaler för lång tid framåt.

Bättre för patienter och medarbetare

Våningsplanet har genomgått en omfattande ombyggnation, och utöver att förses med modern utrustning, samlas öron-näsa-halssjukvården och hörselhabiliteringen på samma våningsplan. Detta för att göra öron-näsa-halssjukvården mer tillgänglig för patienten, men också för att skapa bättre flöden och arbetsmiljö för medarbetare.

– När vi planerade våra nya lokaler tittade vi på hur vi kan anpassa vården från patientens perspektiv. Det har varit viktigt för oss att utforma våra nya lokaler för att skapa ett smidigare och snabbare flöde där patienten kan stanna kvar på ett och samma rum under hela besöket. Det underlättar både för oss som personal och främst våra patienter, säger Katarina Stenström, specialistläkare, öron-näsa-halsmottagningen på Hudiksvalls sjukhus.

Framtidsbygget är ett komplext program som omfattar ombyggnationer, nybyggnationer, tillbyggnationer och rivningar på Gävle och Hudiksvalls sjukhus. I senare etapper byggs även akuten ut, en ny sterilcentral ska byggas, samt en ny större ambulanshall. I sista etappen får även centraloperation nya moderna lokaler. Investeringskostnaden för byggprojekten i hus 7 och 8 är 512 miljoner kronor, enligt beslut i regionfullmäktige. Ombyggnationerna i hus 7 och 8 beräknas ta ungefär fyra år att färdigställa.