Tommy Berger (S), hälso-och sjukvårdsnämndens ordförande; Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande och Jonas Holm (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Hudiksvalls kommun; samt Katarina Stenström, specialistläkare öron-näsa-hals på Hudiksvalls sjukhus deltog i spadtagsceremonin.

Första spadtaget för Framtidsbygget i Hudiksvall

Den 8 juli 2020 tog Region Gävleborg sitt första spadtag för ombyggnationerna av hus 7 och 8 på Hudiksvalls sjukhus, där bland annat öron-näsa-hals och hörselvården, centraloperation och akutmottagningen kommer att få nya lokaler. Ombyggnationerna i husen ligger först i Region Gävleborgs planer att modernisera sjukhusen i Hudiksvall och Gävle.

Framtidsbygget är ett komplext byggprogram som omfattar ombyggnationer, nybyggnationer, tillbyggnationer och rivningar på Gävle och Hudiksvalls sjukhus. I första etappen får öron-näsa-hals och hörselvården nya lokaler i hus 8, sedan påbörjas ombyggnationerna för en ny operationsmottagning och uppvakningsavdelning.

I senare etapper byggs även akuten ut, en ny sterilcentral ska byggas, samt en ny större ambulanshall. I sista etappen får även centraloperation nya, moderna lokaler. Byggprojektens investeringskostnad för hus 7 och 8 beräknas till 512 miljoner kronor, enligt beslut i regionfullmäktige i april 2020.

– Hudiksvalls sjukhus är en viktig vårdgivare inte bara för invånarna i norra delarna av vårt län utan för hela Gävleborg, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tommy Berger (S). ”Och för att ge en sjukvård av allra högsta kvalitet för länsborna, krävs de mest moderna vårdlokalerna. När vi nu genomför den största satsningen någonsin på Hudiksvalls sjukhus, skapar vi förutsättningarna för en vård i absolut toppklass.”

– Äntligen kommer byggarbetet igång här i Hudiksvall! Det är roligt att en lång tids planering nu börjar synas, säger fastighets-, teknik-, och miljöutskottets ordförande Karin Jansson (MP). ”Sakta men säkert kommer patienter och besökare att mötas av nya och moderna lokaler på Hudiksvalls sjukhus. Min förhoppning är att alla besökare märker av byggarbetena så lite som möjligt. Det ska vara byggarbeten på ett sjukhus, inte sjukvård på en byggarbetsplats.”

Nya fräscha lokaler

Hus 8 på Hudiksvalls sjukhus, där öron-näsa-hals-sjukvården ligger, byggdes 1986. Inga större ändringar är gjorda sedan dess och man har bland annat behov av en ny planlösning och nya tekniska installationer. Målsättningen vid ombyggnationen är att öron-näsa-halsmottagningen, operation, hörcentral, teknisk hörselvård och hörselhabiliteringen byggs nära varandra för att förbättra flödena och göra vården mer tillgänglig för våra patienter.

– Vi är otroligt förväntansfulla, planen att våra nya lokaler ska stå färdiga för inflyttning till våren. Det har varit mycket spännande för oss som verksamhet att vara en sådan aktiv del planeringsprocessen för våra lokaler. Det här är verkligen en efterlängtad byggstart som kommer att ge oss ännu bättre förutsättningar att kunna ge våra patienter den vård de behöver och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö, säger Katarina Stenström, specialistläkare, öron-näsa-hals, Hudiksvalls sjukhus.

Ombyggnationerna i hus 7 och 8 beräknas ta ungefär fyra år att färdigställa.

Mer information om ombyggnationerna