Visste du att Region Gävleborg också jobbar med ungdomsorkestrar?

I arbetet med att stärka kulturlivet jobbar Kultur Gävleborg tillsammans med ungdomar från hela länet med grupperna Gävleborgs Ungdoms Big Band (GUBB) och Gävleborgs Ungdoms Folkband (GUF). Tillsammans firar de nu 50 år av musikskapande.

GUBB och GUF ses som ett komplement till länets befintliga ensembler och repertoaren är tänkt att vara på en något högre nivå än på kulturskolorna och ungdomarna får prova på hur det är att arbeta i professionella sammanhang. 

Kultur Gävleborg är i år extra stolta att under året fira 30- och 20-årsjubileum tillsammans. GUBB kommer att hylla sitt jubileum med en konsert under Bangen jazz & bluesfestival i Sandviken. GUF uppträder bland annat under Delsbostämman i juli. 

– Vi är glada från Region Gävleborgs håll att kunna driva sådan här verksamhet, bidra med kunskap och erfarenhet i långsiktiga projekt. Det gör verkligen skillnad för ungdomarna och deras musicerande, samtidigt som vi också skapar en framtida publik för kulturen, säger Lotta Hellsten och Magnus Ek, producenter på Kultur Gävleborg. 

Många tidigare medlemmar har etablerat sig som frilansande musiker, pedagoger, kompositörer och arrangörer och verkar både nationellt och internationellt. Deras framgångar är ett bevis på GUBB och GUF:s betydelse som plattform för unga musiker att utveckla sin lust och passion för musiken.

Mer information 

GUBB - Region Gävleborg (regiongavleborg.se)

GUF - Region Gävleborg (regiongavleborg.se)