Variantanpassat vaccin mot covid-19 tillgängligt i Gävleborg

Vaccin som är anpassade till några av de nya virusvarianterna av covid-19 har rekommenderats godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det innebär att Region Gävleborg nu successivt börjar använda Comirnaty Original/Omikron/BA1 från Pfizer/Biontech.

De befintliga vaccinerna liksom de variantanpassade bedöms vara likvärdiga när det gäller både säkerhet och effekt mot allvarlig sjukdom.

– Det viktigaste är att personer som rekommenderas en påfyllnadsdos inte väntar, utan går och vaccinerar sig när man erbjuds sin dos. Vi vet att de vacciner som finns tillgängliga i dag ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död för alla hittills kända varianter av viruset som orsakar covid-19, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare.

Införs successivt i vaccinationsinsatsen

Region Gävleborg använder Comirnaty Original/Omikron/BA1 från Pfizer/Biontech och det variantanpassade vaccinet kommer successivt in i den pågående vaccinationsinsatsen mot covid-19.

Variantanpassade vaccin är enbart godkända för påfyllnadsdos.

– Alla vaccin som finns tillgängliga från september bedöms ge ett jämförbart gott skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19. Det gäller alla variantanpassade vaccin liksom de vaccin som hittills har använts, säger Shah Jalal.