Vaccinationsbokning öppen för ungdomar födda 2005 eller tidigare – så här går det till

Nu är det möjligt för 16-17-åringar att vaccinera sig i Region Gävleborg. Ungdomar födda 2005 eller tidigare är välkomna att vaccinera sig via drop-in eller genom att boka tid.

Drop-in

Flera av Region Gävleborgs vaccinationsplatser erbjuder drop-in under förutbestämda dagar och tider. Alla personer födda 2005 eller tidigare är välkomna. Se detaljerad information om vaccinationsplats, dagar och tider på 1177 Vårdguiden.

Ungdomar kan själva uppsöka en vaccinationsplats som erbjuder drop-in. På vaccinationsplatsen behöver den som ska vaccinera sig visa legitimation och svara på frågor i hälsodeklarationen. Mognadsbedömning görs av personal på plats.

Vid behov kan vårdnadshavare följa med.

Boka tid

Region Gävleborgs digitala vaccinationsbokning är öppen för alla personer födda 2005 eller tidigare.

Ungdomar kan själva boka tid genom att logga in med eget bank-id, besvara frågorna i hälsodeklarationen samt boka tid. Mognadsbedömning görs av personal vid själva vaccinationstillfället. Vid behov kan vårdnadshavare logga in med sitt eget bank-id och genomföra bokningen.

För de som saknar mobilt bank-id finns även tidbokning via telefon via telefonnummer 026-15 03 00.

Stöd av vårdnadshavare

Om den som ska vaccinera sig har svårt att förstå muntlig och skriftlig information eller har svårt att följa instruktioner rekommenderas att vårdnadshavaren följer med till vaccinationsplatsen. Om vårdnadshavare i dessa fall inte följer med sitt barn till vaccinationsplatsen ska en samtyckesblankett undertecknas och tas med.

Samtyckesblankett – vaccination mot covid-19 (pdf)