Ungdomar 16-17 år erbjuds vaccination mot covid-19

Från och med onsdagen den 4 augusti kan ungdomar som är födda 2005 eller tidigare boka tid för vaccination eller besöka de vaccinationsmottagningar som erbjuder drop-in.

– Det är glädjande att vi nu kan vaccinera yngre grupper. Pandemin har drabbat många unga bland annat genom långvarig distansundervisning. Nu när skolorna börjar är det viktigt att vi inte får en ökad smittspridning och det effektivaste sättet är genom vaccinering, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinationssamordnare.

Vaccinet som erbjuds är Pfizer/BioNTechs vaccin Comirnaty som är godkänt ned till 12 år. Spikevax från Moderna kommer också att användas efter EU-komissionens godkännande för användning inom denna åldersgrupp. Den som är 16-17 år kan själv boka vaccinationstid eller genom en vårdnadshavare, via webbplatsen 1177.se. De vaccinationsmottagningar som har öppet för drop-in går också att besöka.

– Det är viktigt att alla som får möjlighet vaccinerar sig för att få ett skydd mod covid-19 och samtidigt bidra till en minskad smittspridning i samhället, säger Tina Mansson Söderlund.

Se information om bokning av vaccinationstid samt tider för drop-in