Smittan ökar kraftigt i flera kommuner efter påskhelgen

Andelen positiva fall i egenprovtagningen ökar igen och ligger nu på 15,6 procent i länet. Totalt 69 patienter vårdas för covid-19, 17 av de på intensivvårdsavdelningen. Det finns nu möjlighet för länsinvånarna att hjälpa till med vaccinationsarbetet genom att anmäla sig på regionens hemsida.

Pressen är fortsatt hög på vården med 17 patienter på intensivvården

Man kan se att den brittiska virusvarianten nästan har tagit över helt och det är mycket enklare att bli smittad, då den är mer smittsam. De tre punkterna som uppmanas av smittskyddsläkaren är att inte umgås med andra än de man bor med, hålla avstånd till andra människor och att stanna hemma vid minsta symtom.

69 patienter ligger inne för vård av covid-19 och 17 av dem ligger på intensivvårdsavdelningen. Uppgångarna är kraftigare nu även om nivåerna är lägre vilket innebär att prioriteringen nu är att få ut vaccinet så effektivt det går och att ta hand om alla patienter som behöver vård.

Nu kan du stödja vaccinationsarbetet som länsinvånare

Det har nu öppnats upp en länk för invånare med sjukvårdsbakgrund som kan hjälpa till med vaccineringen och det kan man göra genom att anmäla sig vid mån av tid och möjlighet. Den länken finns tillgänglig på Region Gävleborgs hemsida (bifogad länk längre ner på dokumentet).

Fungerar bra med den digitala bokningen

Vi i Gävleborg har nu givit 83 000 doser vaccin vilket betyder att 20 procent av befolkningen har fått sin första dos och 10 procent är fullt vaccinerade. Det är cirka 10 000 tider som har bokats digitalt den här veckan. Vi närmar oss en punkt där vi inte längre kommer att använda AstraZenecas vaccin.

Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom

En påminnelse från vaccinsamordaren Tina Mansson Söderlund om att vaccinet som man får, inte skyddar dig mot sjukdomen till 100 procent. Vaccinet skyddar endast mot allvarlig sjukdom och död. Man kan fortfarande bli sjuk och bära på smittan. Så alla som är vaccinerade måste fortsätta respektera de krav som gäller för alla oss medborgare.

Anmälningsformulär för dig som vill hjälpa till inom vården