Sjukvården redo för patienter under sommaren

Sommarens planering för att få till bemanningen inom vården med målet om fyra veckors sammanhängande ledighet för personalen är klar. Med hjälp av bland annat samarbeten mellan avdelningar, inhyrda sommarvikarier och sommarersättningar kommer vården att kunna erbjuda det antal vårdplatser som behovet är uppskattat till.

– I och med den ökande bristen på vårdpersonal i landet blir det allt svårare att få ihop bemanningen sommartid. Men man jobbar tillsammans på ett fantastiskt sätt inom vården för att hitta lösningar. Att bibehålla patientsäkerheten året om är vår högsta prioritet, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Störst är bristen på sjuksköterskor, läkare och arbetsterapeuter. Bland annat samarbetar primärvården mellan hälsocentralerna för att vara så tillgängliga som möjligt.

Ersättning för flyttad semester

Som ett stöd i att få ihop bemanningen erbjuds ersättning för den som vill flytta sin semester till efter sommarperioden. För det erbjuds 15 000 kronor per vecka. Det är ett erbjudande som cirka 300 medarbetare brukar vara intresserade av.

– Vi har ökat från två till tre veckor som kan flyttas, vilket innebär att man max kan få en ersättning på 45 000 kronor, berättar Susanna Björklund.

Neonatalvården ovanligt bra bemannad

Bäst ser det ut vid Gävles neonatalavdelning som har ovanligt bra bemanning i sommar.

– Det är glädjande att vi eventuellt till och med kommer att ha möjlighet att kunna stötta Uppsala med vårdplatser i sommar, säger Susanna Björklund.