Rekommendation om munskydd gäller tillsvidare

Smittskyddet i Region Gävleborg förlänger den regionala rekommendationen om användandet av munskydd. Rekommendationen som gällde till och med den 10 mars förlängs nu tills smittläget förbättrats.

Med anledning av den snabba smittspridningen i Gävleborg införde smittskyddsläkaren den 23 februari skärpta regionala rekommendationer fram till och med den 10 mars 2021. Rekommendationen förlängs nu tills vidare. Den gäller användande av munskydd i länet där avstånd inte kan hållas under en längre tid, såsom i kollektivtrafiken.

– Vi kommer att följa smittläget löpande och bedöma när smittspridningen är tillräckligt låg att det går att ta bort rekommendationen. Jag hoppas verkligen att våra invånare gör sitt bästa att följa rekommendationerna för att få ner smittspridningen som ökat kraftigt den senaste tiden, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare.

Enligt rekommendationen bör munskydd användas i situationer där nära kontakt, under längre tid i vissa inomhusmiljöer, inte går att undvika. I kollektivtrafiken bör personer födda 2004 och tidigare alltid använda munskydd.

– Det viktigaste är att alltid försöka hålla avstånd till varandra, det är det säkraste sättet att inte bli smittad eller att smitta andra med coronavirus. Det är i de situationer där du inte kan hålla minst 1,5 meters avstånd under 15 minuter eller mer som munskydd bör användas, förklarar Shah Jalal.

Förlängningen gäller också rekommendationen om att personer som är anställda av en verksamhet där ett större utbrott pågår ska undvika vistelse i samhället.

Ingen förlängning för högstadie- och gymnasieskolor

Rekommendationen till skolor om fjärr- eller distansundervisning en vecka efter sportloven förlängs inte efter vecka 11. Här tar Folkhälsomyndighetens rekommendation vid om 20–80 procents fjärr- eller distansundervisning till och med den 1 april.

– Däremot rekommenderar smittskyddet att det är bra att ha mer fjärr- eller distansundervisning än mindre, det vill säga hellre närmare 80 procent än 20 procent, säger Shah Jalal.

Läs tidigare nyhet om nya skärpta rekommendationer