Producerar visir för att hjälpa kollegorna i hälso- och sjukvården

”Vi fortsätter så länge vi har material”, berättar Cathrine Dalström som är enhetschef för medarbetarna inom transportservice i Region Gävleborg som sedan i måndags producerar egentillverkade visir för att hjälpa kollegorna i hälso- och sjukvården.

Visiren används för att undvika smittspridning av coronaviruset. Fram till fredagen har transportservice producerat 650 visir som de klipper till mellan de vanliga arbetsuppgifterna.

Varför producerar ni visir nu?
- Region Gävleborg, precis som övriga Sverige, har svårt att få tag på visir. Vi ska få en leverans nästa vecka, men det kan vara så att vi kanske inte får allt vi beställt eller att de visiren vi har tar slut innan leveransen kommer. Nu finns de här visiren vi gör som en säkerhet "i-fall-att", säger Cathrine Dahlström.

Vad är det ni gör?
- Vi har köpt upp skumgummiflak med klisterbaksida i en butik, sen köpte vi upp all resår som fanns på en annan butik. Sedan tidigare hade vi sparad OH-film, som en medarbetare tyckte vi skulle spara "i-fall-att". Nu klipper vi remsor av skumgummi som är två centimeter breda, som vi klistrar fast på OH-filmen och sedan nitar vi fast resårbandet, berättar Cathrine.

Hur känns det att få en sådan här ny uppgift?
- Det känns bra att kunna hjälpa till. Vi är glada över hur vi kan hjälpa till och stötta kollegorna i sjukvården just nu, säger Cathrine Dahlström.

Hur många visir ska ni producera?
- Vi fortsätter så länge vi har material. Det är lite roligt för att det är en skola i Storvik som har hört av sig och donerat OH-film, berätta Cathrine.

3D-printad skyddsutrustning

I tider av kriser kan kreativiteten visa sig på nya sätt och sedan förra veckan hjälper medarbetare inom kulturverksamheten till att ta fram skyddsutrustning till kollegorna i sjukvården. I Gävle 3D-printar Josephine Rydberg, tillsammans med ett nätverk av aktörer i länet, bågen till skyddsvisir.

Bågen som tillverkas av PLA-plast och är baserad på majsstärkelse monteras ihop och bärs tillsammans med annan skyddsutrustning av vårdpersonal som möter coronasmittade patienter.

- Här på Silvanum printar vi cirka fem per dag men vi samlar in från vårt nätverk med representanter från högskolan, kommunen och småföretagare så totalt levererar vi ungefär 100 stycken per dag. Det är många som hör av sig och vill hjälpa till, det är jättefint att se, säger Josefine Rydberg, Region Gävleborg.

Plasten som används är PLA-plast och är baserad på majsstärkelse och därmed någorlunda nedbrytbar.
Här finns ritning och tips på andra noder runtom i landet