Nystart med prao i vården

För första gången sedan pandemin är det åter dags för prao i Region Gävleborg. Totalt finns det cirka 140 praoplatser inom länets hälso- och sjukvård. Prao är en viktig del i Region Gävleborgs arbete att locka ungdomar till vårdyrken.

Det är elever i årskurs 8 och 9 i hela länet som kommer få göra sin prao på sjukhusavdelningar, mottagningar och hälsocentraler runt om i länet. Några av orterna med prao är Hudiksvall, Bollnäs, Arbrå, Ljusdal, Gävle, Sandviken, Storvik och Ockelbo. Förhoppningen är att eleverna blir intresserade av att vilja arbeta inom hälso- och sjukvården i framtiden.

– Vi hoppas att kunna stimulera och motivera grundskolelever att söka gymnasieutbildningar som kan leda till framtida jobb hos oss, säger Pia Johansson utbildningschef.

Under praoveckorna kommer eleverna även att få delta i ett grundläggande utbildningsprogram och göra vissa studiebesök berättar Pia Johansson.

– Det är glädjande att hälso -och sjukvården återigen kan erbjuda möjligheter till prao för länets ungdomar. Det har efterfrågats från grundskolorna men också ifrån verksamheter som haft prao tidigare.

Detta är ett av flera initiativ som tagits för att säkra den långsiktiga rekryteringen och bemanningen inom vården i Region Gävleborg. Behovet av vårdpersonal kommer öka betydligt i hela landet fram till 2035, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Fler behöver utbildas i vårdyrken och det kommer vara stor brist på specialistsjuksköterskor, grundutbildade sjuksköterskor, specialistutbildade läkare, biomedicinska analytiker och arbetsterapeuter enligt SCB. Enligt Pia Johansson kommer det i Region Gävleborg även behövas apotekare, medicinska ingenjörer och personal till sjukhusbibliotek och andra servicefunktioner.

– Vi hoppas att vi kan visa praoeleverna på den bredd som finns inom hälso- och sjukvården, och att en del av eleverna kan bli framtida kollegor som bidrar till en god hälso-och sjukvård för alla som bor i Gävleborg, säger Pia Johansson.

Praoplatser i Region Gävleborg våren 2023

  • Hudiksvall: Sjukhusbibliotek, läkemedelsenheten, kirurgen, ortopeden, medicin, hälsocentraler.
  • Bollnäs: Medicin, hälsocentraler.
  • Gävle: Medicin, kirurgen, ortopeden, öron/näsa/halsmottagningen, ögonmottagningen, arbetsterapin, fysioterapi, klinisk fysiologi, budservice, Hälsotorget, kliniskt träningscentrum, ledningsstöd, röntgen, framtidsbygget.

Prao Gävleborg från vecka 12

Norra Hälsingland (och Söderhamn) vecka 12, 13, 16, 17, 19.
Södra Hälsingland (ej Söderhamn) vecka 12-13, 17
Gästrikland: Gävle vecka 12, 13, 16, 17, 19, Sandviken vecka 12, 13, Ockelbo vecka 17.

SCB:s sammanfattning av regionala prognoser till 2035