Ljusdalsläkare får handledarpriset 2021

Johan Eklund, allmänspecialist på Ljusdal - Ramsjö Din hälsocentral, har vunnit handledarpriset 2021. Prisutdelningen ägde rum i samband med regionfullmäktige i Bollnäs på tisdagen.

– Det här priset betyder egentligen allt, en jättefin bekräftelse, säger Johan Eklund.

Region Gävleborg delar årligen ut Handledarpriset som en del i den interna läkarutbildningen. Det görs för att uppmärksamma den kliniska handledningens betydelse för yngre läkares utveckling. Priset gör det möjligt att premiera goda föredömen bland de många kunniga och erfarna läkare som finns i Region Gävleborg, som dagligen bidrar till en bättre hälso- och sjukvård för länets invånare genom att stötta yngre kollegor och dela med sig av sina kunskaper.

Juryn för priset består av styrelsen i Region Gävleborgs underläkarförening, SYLF Gävleborg. Varje år kan Region Gävleborgs AT-läkare, ST-läkare och övriga underläkare nominera handledare som skapar en god undervisningssituation för läkare under utbildning.

Så här lyder juryns motivering:

"Som handledare saknar Johan motstycke. Hans kliniska kompetens är utmärkt men det är mångas. Det Johan sticker ut med är sin person. Inte ens under sina mest stressade och tidspressade dagar får han en att tvivla på att våga fråga om hjälp. Han är alltid tillgänglig om det behövs. Och när man ber om hjälp får man ofta mer än man ber om. Johan nöjer sig inte med att ge en "rätt" svar, utan vill alltid förklara varför vi gör på ett visst sätt, eller varför vi kan göra på olika sätt. Därtill är det få som kan individualisera en behandling som Johan, som alltid tar hänsyn till "mjukare" värden, inklusive AT-läkares magkänsla i ett fall.”

Röster om Johan:

”När man ställt en fråga till Johan känner man sig alltid klokare och tryggare med planen och handläggningen, men därtill även tryggare i sin egen bedömning då Johan alltid tar tid att betona det som man har gjort bra.”

”Med Johan som handledare har jag vuxit enormt i min yrkesroll, både personligt och professionellt. Om jag blir ens hälften så kompetent som allmänläkare och handledare som Johan redan är dagen efter sitt specialistbevis så skattar jag mig lycklig."

Priset var ett konstverk av Åsa Eriksson. Åsa Eriksson är utbildad på Konstfack, bor i Gävle och har sin verkstad på Laxön i Älvkarleby. Hon arbetar med formgivning, produktion och försäljning av keramiska produkter, konsthantverk och konst.