Alla som ville fick färgglada ansiktsmålningar. Elle blev målad som en enhörning.
Alla som ville fick färgglada ansiktsmålningar. Elle blev målad som en enhörning.

En plats för lek och läkning på Gävle sjukhus

Efter att ha varit stängd för reparation i drygt ett år har nu lekplatsen på Gävle sjukhus öppnat igen. Lekplatsen har även fått en allmän uppfräschning med ommålning, ny lekmatta och spel. För barn och familjer som vistas på sjukhuset är lekplatsen en plats för lek och gemenskap men även en källa för att hämta energi.

– Lekplatsen är av stor betydelse för sjukhuset. Här får man ha roligt och skoja, vilket är viktigt när man kanske går igenom svåra saker. Lek är ett sätt att läka, för både barn och vuxna, säger Anna Wielbass, vårdenhetschef på neonatalvården.

På Gävle sjukhus vistas många barn. Det är barn som är inneliggande för vård men även barn som besöker sjukhuset för vård eller för att de har anhöriga som vårdas här. För barnen och deras familjer är lekplatsen en plats för lek och gemenskap men även en källa för att hämta energi.

Återinvigning med magi och fotboll

Under återinvigningen bjöds alla på fika och glass.
Under återinvigningen bjöds alla på fika och glass.

Lekplatsen har funnits sedan 2011 men när den nu kunde öppna igen hölls en återinvigning den 5 juli för barn, anhöriga och personal. Två som deltog var Elle, 6 år, och hennes mamma Annika Bodell. Sedan i december 2021 har de varit återkommande besökare på sjukhuset. De har följt reparationen av lekplatsen genom sjukhusets fönster och sett fram emot att få använda den.

– En sådan här plats behövs när man har det kämpigt, och jag ser att vi kommer att kunna vara här mellan provtagningar eller komma tidigare för att hinna leka lite innan. Det här blir ju också en mötesplats för barn som är på sjukhuset och även för oss föräldrar, säger Annika.

Elle återinvigde lekplatsen genom att klippa bandet.
Elle återinvigde lekplatsen genom att klippa bandet.

När Elle fick frågan om hon ville återinviga lekplatsen genom att klippa bandet svarade hon ja direkt.

– Jag har aldrig invigt någon lekplats. Jag gillar att den är fin och så gillar jag tanken bakom den med trädet och ”snurrhålan”, säger Elle.

Återinvigningen besöktes även av en magisk trollkarl, flera fotbollsspelare från Gefle IF och alla som ville fick färgglada ansiktsmålningar.

Polly och Penny övade frisparkar tillsammans med fotbollsspelare från GIF.
Polly och Penny övade frisparkar tillsammans med fotbollsspelare från GIF.

Vattenläckage under lekplatsen

Det var i slutet av 2020 som lekplatsen stängdes på grund av att tätskiktet i marken släppte igenom vatten vilket orsakade vattenläckage i underliggande utrymmen på sjukhuset. Under tiden som lekplatsen behövde vara stängd för reparationer fräschades den även upp.

Lekplatsen har blivit ommålad och delvis fått en ny lekmatta med ett nytt spel, Fia med knuff. Sandlådan, kompisgungan och en klätterställning har fått nya placeringar och några stenar har tagits bort.

Barns rätt till lek

Barnkonventionen är sedan januari 2020 lag i Sverige och är central för Region Gävleborgs verksamheter. Lekplatsen är en del i barns rätt till lek, vila och fritid. Läs mer om barnkonventionen.

Besök lekplatsen

Lekplatsen ligger på en innergård på Gävle sjukhus, plan 03, en våning under entréplan. Följ skyltarna i sjukhuset eller be hälsotorget om guidning. Lekplatsen är öppen dagligen 7.00–19.30.

Lekplatsen ligger på en innergård på Gävle sjukhus, plan 03, och är öppen dagligen 7.00–19.30.
Lekplatsen ligger på en innergård på Gävle sjukhus, plan 03, och är öppen dagligen 7.00–19.30.