Drönare och robotar i framtidens vård

Barn- och ungdomsrådet i Region Gävleborg har haft en workshop om digitala hjälpmedel i vården. Vad sägs om en vårdrobot som kan ta blodprov hemma? Eller gosedjur med gps som visar vägen på sjukhuset? Blir man inlagd kan en drönare komma med bulle från fiket till sjukhussängen!

Barn- och ungdomsrådet bildades i vintras och hade sitt första möte i mars i år. Workshopen kring digitala hjälpmedel i vården var årets fjärde träff. På borden låg pysselmaterial till hjälp för att skapa nya digitala hjälpmedel, eller kanske förbättra dem som redan finns.

- Det finns inga gränser. Tänk bort alla hinder och det som verkar omöjligt, uppmanade Måns Lööf, sjuksköterska inom barnpsykiatrin. Han är intresserad av digital teknik och har bland annat skapat en app som följer upp medicineringen för barn och ungdomar med ADHD.

”När jag stod i lång kö till Helix på Liseberg kunde alla i kön spela Helixspelet mot varandra. Tänk om vi kunde spela sjukhusspel med andra patienter när vi väntar på doktorn?”, föreslog Måns Lööf.

Väntrummen behövs inte längre

Kreativiteten flödade! Här är några av idéerna från barn- och ungdomsrådet:

• En smart-knapp hemma i huset och inbyggt högtalarsystem så att man kan ha direktkontakt med vården
  • En vårdrobot hemma som kan ta blodprover eller göra andra saker som inte behöver göras på sjukhus eller hälsocentral.
  • En app som talar om snabbaste sättet att ta sig till sjukhuset och hur det ser ut med parkeringar
  • Om man är inlagd på sjukhuset kan en drönare komma med en bulle när man är sugen på fika.
  • Ett rum med djur på sjukhuset som man kan gå till när man behöver lugna ned sig.
  • När man kommer till sjukhuset checkar man in med ett nummer man fått hem i ett brev och då får man all information om sitt besök i telefonen: Vart man ska, hur man hittar dit, bilder på dem man kommer att träffa. Man ska också kunna knappa in om man har särskilda behov, som att man är spruträdd till exempel.
  • Väntrummen behövs inte. Man ska kunna sitta var man vill och vänta, i fiket eller ett pingisrum, och få en signal i mobilen när det är dags.
  • Ett gosedjur som är en gps så man hittar på sjukhuset.
  • Inte vara fler än två på ett rum för annars kan man inte sova ordentligt.
  • Fjärrstyrd säng på rummet så man kan ändra hur den står.
  • Styra tv:n på sjukhusrummet med mobilen.
  • En app där man kan ge betyg på dem som jobbar i vården.
  • En personbunden sjukhusapp där allt som rör den egna vården ska finnas och där man kan klicka sig fram till filmer om det man ska göra, gipsa benet till exempel.

Det tar en liten stund att tänka bort ”det går inte”. Men när fantasin släpps loss dyker det snart upp fantastiska idéer.

Papper, pennor, saxar, lim – det var fritt fram att formge framtidens digitala vård.

Drömsjukhuset har ett rum med djur dit man kan gå om man vill känna sig lugnare. Färger och symboler på dörrarna gör det enklare att hitta rätt.

Sanna Lindström, barnmorska från ungdomsmottagningen i Gävle, var också med under workshopen. Hon funderade över förbättringar när det gäller informationen i hissarna på sjukhuset.

- Är det inte dumt att avdelningarna inte står i bokstavsordning i hissen? Det tar ju längre tid att hitta rätt ställe när de står i våningsordning, funderade hon.

Kan idéerna bli verklighet?

Efter workshopen tar Måns Lööf med förslagen och visar dem för kunniga inom Region Gävleborgs IT-avdelning, och till utvecklingschefen Simon Nilsson, som driver projekt inom digital vård.

- Vi vill såklart veta om det går att förverkliga rådets idéer eller delar av dem. Det kanske till och med är så att några av deras förslag redan är på gång inom vården, säger Måns Lööf.

En rolig kväll på jobbet

Hälso- och sjukvårdens stabschef Tommy Stokka var också med under idéverkstan. Han hade en rolig kväll på jobbet och var djupt imponerad av alla idéer som kom fram.

- Här finns det mycket att ta fasta på, vi ligger lite efter i vårt sätt att tänka i vården, konstaterade han.

Tommy Stokka, stabschef hälso- och sjukvården.