”Det här är långt ifrån över”

Antalet positiva fall har den senaste veckan varit 9,4 procent i egenprovtagningen. Det är stora skillnader i smittspridningen i länets kommuner. I Ovanåker, till exempel, ser vi den högsta noteringen sedan pandemins början.

Även bland barn och unga i länet märks hög spridning. Smittskyddsläkaren uppmuntrar personer att arbeta hemifrån och begränsa sitt sociala umgänge. För att få ned smittan måste vi fortsätta vara försiktiga och följa rekommendationerna. Det är lite över 10 tusen länsbor som testat sig under de senaste sju dagarna. Totalt är det 47 stycken som ligger inne för covidvård, varav tolv på intensivvårdsavdelningar.

I övrigt har vi toppat Sveriges siffror i antal och andel av de som är fullvaccinerade. Fram till i söndags förra veckan hade 130 tusen doser vaccin getts till länets invånare. I gruppen 65+ har 93 procent nu vaccinerats med sin första dos och 40 procent i gruppen är helt klara. Tittar man på alla över 18 år så har cirka 40 procent fått sin första dos och 16 procent är färdigvaccinerade. Idag är den sista gruppen släppt på riskpatienter och det är från 18 år och uppåt, samt övriga invånare från 55 år till 59 år.

Pandemin har inneburit stora utmaningar för små och medelstora företag vilket har resulterat i att många företag har behövt ställa om för att verksamheten ska kunna överleva. Därför startade vi från regionen ett samverkansprojekt som heter Vi ställer om och som går ut på att hjälpa dessa företag i länet som har det tufft under pandemin, med stöd och rådgivning. Samverkansprojektet samarbetar med andra samhällsaktörer, däribland har vi RISE som vi också har bjudit in idag. Ann-Sofie Däldehög som jobbar på Propell, har som uppdrag att stötta företag som jobbar för att ställa om till en mer hållbar och digital utveckling.