Brist på influensavaccin i Gävleborg

Det är brist på vaccin mot säsongsinfluensan i hela Sverige, så även i Gävleborg. Från den 13 november kommer därför endast prioriterade grupper att få vaccinera sig. Bristen beror på att leverantören inte kan leverera de utlovade doserna.

Region Gävleborg är tills vidare tvungen att begränsa årets influensavaccination till att vaccinera dem som tillhör de medicinska riskgrupperna sjuka, gravida samt äldre över 70 år. Tidigare var även de i åldern över 65 inkluderade för gratis influensavaccinering samt vård- och omsorgspersonal. Den som så önskat har också haft möjligheten att vaccinera sig mot en avgift.

– Vi kommer att behöva prioritera de som riskerar att bli svårast sjuka före andra som vill ha vaccin. Det är olyckligt att vi har hamnat i den här situationen. Jag önskar att vi hade kunnat vaccinera alla som vill, särskilt nu när coronaviruset samtidigt sprids i samhället, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Av 56 000 beställda doser har 44 000 doser levererats. Mer information från leverantören väntas och förhoppningen är att fler doser ska levereras längre fram. Då kommer fler grupper få möjligheten att vaccinera sig.

Läs mer om säsongsinfluensan och vaccinationer på 1177.se