Artrosskola på arabiska i Andersberg

Andersberg Din hälsocentral i Gävle har börjat erbjuda atrosskola på arabiska. Hittills har ett tiotal arabisktalande patienter deltagit. Med hjälp av fysioterapeut och en tolk har de lärt sig mer om sin artros och vad de själva kan göra för att lindra symptomen.

Många vårdgivare erbjuder sedan tidigare artrosskolor, och nu har samma möjlighet öppnats för arabisktalande via regionens primärvård i Gävle.

- Vi som läser svensk media har på senare tid fått veta allt mer om artros och vikten av träning. Det är inte självklart att de invandrade kan ta till sig den informationen och eftersom artros är en sjukdom som går att påverka själv så vill vi ge möjligheten att gå artrosskola även till dem som inte talar eller förstår svenska. Vården ska vara jämlik, säger Jaana Pulkkis, fysioterapeut på Andersberg Din hälsocentral. 

Passar på att fråga

Hennes kollega Niklas Söderkvist tar emot en grupp kvinnor i ett konferensrum på hälsocentralen. Vid det första tillfället förklarar Niklas vad artros är, hur det påverkar olika leder i kroppen och vad smärtan beror på.

- Fråga och avbryt, dela med er av era erfarenheter, uppmanar Niklas.

Kvinnorna tar tillfället i akt, de är nyfikna och vill veta mer. "Får man artros av att röra sig?", "Vad är skillnaden mellan benskörhet och artros?", "Peka igen, vad var brosket och vad var vätskan?". "Hur behandlar man inflammation i lederna?", "Vad är skillnaden på en fysioterapeut och arbetsterapeut?".

Uppmärksamhet åt två håll

Deras uppmärksamhet riktas varannan gång mot Niklas när han svarar med en eller ett par meningar åt gången och varannan gång mot tolken Farida Namane som förklarar vad som nyss sagts.

- Jag känner igen mig, det är som om han pratar om mig i allt han berättar, säger Nofa Odeh vänd till tolken.

Anpassad träning lindrar

Niklas fokuserar hela tiden på nyttan av att röra på sig. Han betonar att övervikt och stillasittande gör symptomen värre, medan anpassad träning lindrar. Han rekommenderar motion minst 30 minuter om dagen, och individuell träning för den specifika artrosen i minst fem minuter om dagen.

- Om ni tränar kanske ni kan börja göra någon aktivitet ni längtat efter, dansa till exempel, säger Niklas.

- Det knakar högt i mitt knä när jag försöker dansa, säger Hayfaa Naji Salloom och skrattar.

Tillsammans med Nofa Odeh och Badja Bakdach rekommenderar hon att fler arabisktalande passar på att gå atrosskolan med tolk.

- Det är väldigt bra och nyttigt för oss, säger Hayfaa.

Somalisk artrosskola på gång

Även om den arabiska artrosskolan hålls i Andersberg så går erbjudandet om att delta även till patienter vid övriga hälsocentraler inom den offentliga primärvården i Gävle. Nästa omgång av den arabiska artrosskolan startar när tillräckligt många visat intresse.

- Vi planerar även att starta en artrosskola för somalisktalande, det är också en stor patientgrupp hos oss, säger Niklas Söderkvist.

Nofa Odeh, Badja Bakdach och Hayfaa Naji Salloom lyssnar uppmärksamt ömsom på fysioterapeuten Niklas Söderkvist, ömsom på tolken Farida Namane från GTS Tolkförmedling.

Nofa Odeh, Badja Bakdach och Hayfaa Naji Salloom tycker att det är mycket bra att Andersbergs hälsocentral ordnar artrosskola med arabisk tolk. "Artrosskolan är bra och nyttig", säger Hayfaa.

Fysioterapeuten Niklas Söderkvist visar en figur av en knäled på bild. "Artros är när brosket i leden minskat och skelettdelarna kläms ihop. De är viktigt att röra sig för att det brosk som finns kvar ska ha en lämplig vätskemängd", förklarar han.