18 år och äldre kan boka påfyllnadsdos mot covid-19

Nu kan du som är 18 år eller äldre boka tid för vaccination mot covid-19, en så kallad höstdos. Kapaciteten för att vaccinera är god och därför börjar Region Gävleborg vaccinera alla som är 18 år eller äldre redan i dag.

Från torsdag den 15 september kan du som är 18 år eller äldre boka tid för höstens påfyllnadsdos (höstdos) av vaccin mot covid-19.

Erbjudandet gäller dig som har fyllt 18 år eller är äldre.

Du kan få en påfyllnadsdos om det har gått minst 4 månader från din senaste dos.

– Nu beslutas att erbjuda påfyllnadsdosen till länsbor som är 18 år och äldre så att alla kan skydda sig mot smittan som fortfarande finns i våra lokala samhällen. Att vaccinera sig räddar liv och skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19. Därför är det viktigt att Region Gävleborg ser till att länsborna kan fortsätta att vaccinera sig så lättillgängligt och rättvist det bara går, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

För dig med ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 är det extra viktigt att fylla på skyddet genom att ta en påfyllnadsdos. Riskfaktorer för allvarlig sjukdom är bland annat ålder, graviditet, nedsatt immunförsvar, Downs syndrom och olika sjukdomar, exempelvis hjärt- och lungsjukdomar.

– Det är också angeläget att så många som möjligt bland dina närmaste, både familj och vänner, överväger vaccination. Alla som vill kommer att kunna vaccinera sig, det finns gott om doser i Gävleborg, säger Maria Larsson, vaccinsamordnare.

Så här vaccinerar du dig

• Boka tid digitalt via webbplatsen 1177.se/Gavleborg, du behöver ha bank-id eller e-legitimation. I bokningstjänsten väljer du påfyllnadsdos.
  • Om du saknar bank-id, ring 026-15 03 00.
  • På vissa orter finns drop-in-mottagning – information om tider och platser publiceras löpande på 1177.se/Gavleborg.
  • Övrig information hittar du på 1177.se/Gavleborg.

Kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort och giltig legitimation till vaccinationen.