Systrarna Gävleborg

Systrarna startades av Region Gävleborg 2012 och är ett mentorsprogram där unga tjejer i åldrarna 15 – 25 år under ett år bland annat får lära sig om textskrivande, scennärvaro, hur man når ut med sin musik med mera.

Syftet med Systrarna är inte bara att bli bättre som artist utan också få känna styrkan i att få stöd av andra tjejer som håller på med samma sak.

2017 startade vi upp den fjärde årgången av projektet Systrarna och 15 unga kvinnliga musiker valdes ut att delta.

Projektledare är Anna Karin Berglund och mentorer är Frida Scar och Ida Long. Alla tre är verksamma musiker och kompositörer, som uppmärksammats i flera olika sammanhang för sina insatser.

Sagt om Systrarna Gävleborg

-Vi tror att musikbranschen behöver bli jämställd på flera plan. Inte bara att det är en tjej som står längst fram på scen och sjunger utan att kvinnor finns i flera led i produktionen, både på scen, bakom scen och vid mixerbordet i studion, säger Anna-Karin Berglund, projektledare för Systrarna.

- Att bli uppbackad av andra kvinnor har varit avgörande för min egen karriär, jag vet hur mycket det betyder att få en dunk i ryggen och höra att man är bra och duger, säger Frida Scar, en av mentorerna.