Våren 2016

Ett vårtecken lika säkert som takdropp: i februari drar Musiksoppan igång. Först ut är Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark som bland annat bjuder på folkkära hits från över femtio år på scenen. I mars blir det berättande i ord och toner med Johan Norberg och Jessica Pilnäs och april får vi njuta av Quilty – ett svenskt band som specialiserat sig på irländsk folkmusik.

Samarrangemang mellan Region Gävleborg/Kulturutveckling, Kultur & fritid - Gävle kommun, Kultur & fritid – Sandvikens kommun.


Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark – Femtio år på scenen, fyrtio år tillsammans

Folkkära hits, träffsäkra imitationer och berättelser från över femtio år i svenskt musikliv. Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark bjuder tillsammans på en värmande soppa, kryddad med humor och musikaliska guldkorn. 

Ann-Louise Hanson var bara sex år när hon hade sitt första framträdande som sångerska. Idag är hon i det närmaste ett begrepp inom svensk musikunderhållning. Några siffror från hennes karriär talar sitt tydliga språk: 50 låtar på Svensktoppen, 13 bidrag i Melodifestivalen, sju guldplattor och tre miljoner sålda skivor under 57 år som professionell sångerska. Fortfarande aktiv och ständigt aktuell på scener runt om i Sverige, gjorde hon under hösten 2015 rollen som Mrs Tottendale i den bejublade musikalen ”Förklädet” på Göta Lejon i Stockholm.

Bruno Glenmark är låtskrivare, dirigent, producent och sångare som sedan 60-talet stått vid Ann-Louise sida, både professionellt och privat.  Genombrottet för den breda publiken kom under 70-talet genom gruppen ”Glenmarks” där han ingick tillsammans med Ann-Louise och brorsbarnen Karin och Anders Glenmark.

Söders Källa, Södra Kansligatan 22, Gävle Onsdag 17 februari, 12.00-13.00 (insläpp från 11.30)

Musikverket, Kulturcentrum, Köpmangatan 1, Sandviken Onsdag 17 februari, 18.30-19.30 (insläpp från 18.00)

Johan Norberg och Jessica Pilnäs – Ord, ton och svensk musikhistoria

Gitarristen och krönikören Johan Norberg och sångerskan Jessica Pilnäs kryddar vårens andra musiksoppa med ett stycke svensk musikhistoria, inlindad i musik, sång och kåserier.

Repertoaren knyts an till Johans historier om samarbeten med bland andra Cornelis, Monica Z, Ted Gärdestad, Sven-Berti Taube och Fred Åkerström under sina många år som studiomusiker. Johans berättarförmåga har gjort sig känd genom hans krönikor i Tidningen Vi och i P2:s "Jazzradion". 2004 mottog han "Tidskriftspriset" 2014 i kategorin "Årets krönikör".

Jessica Pilnäs är sångerskan som synts i både popsammanhang och på prispallen i Melodifestivalen. För några år sedan bytte hon musikalisk inriktning och vidareutbildade sig i jazzsång. Sedan dess har hon bland annat turnérat med Nils Landgren och är idag det senaste tillskottet i prestigefyllda skivetiketten ACT Records internationella lansering av svenska jazzmusiker. Hennes andra album, som presenterar låtar ur Peggy Lee's repertoar, blev en stor framgång.

Söders Källa, Södra Kansligatan 22, Gävle Onsdag 16 mars, 12.00-13.00 (insläpp från 11.30)

Musikverket, Kulturcentrum, Köpmangatan 1, Sandviken Onsdag 16 mars, 18.30 -19.30 (insläpp från 18.00)

Café August, Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall Torsdag 17 mars, 12.00-13.00 (insläpp från 11.30)

Quilty – fartfyllt och finstämt på irländskt vis

Quilty är en av få professionella svenska musikgrupper som har specialiserat sig på traditionell irländsk folkmusik. Genom åren har de etablerat sig som ett mycket populärt liveband, med ett starkt personligt och engagerande uttryck.

Deras spelningar är fyllda av fartfyllda jigs, reels, hornpipes och polkas, men också av finstämda sånger om kärlek, emigration och äventyr.

Gruppens medlemmar är väletablerade musiker med lång erfarenhet från såväl den svenska som internationella musikscenen: Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle), Gideon Andersson (bouzouki, mandolin, bodhran, gitarr, sång) och Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): Tillsammans bjuder de publiken på en färgstark konsert med många överraskande och spännande musikaliska upplevelser.

Söders Källa, Södra Kansligatan 22, Gävle Onsdag 20 april, 12.00-13.00 (insläpp från 11.30)

Musikverket, Kulturcentrum, Köpmangatan 1, Sandviken Onsdag 20 april, 18.30 -19.30 (insläpp från 18.00)