Then swänska galansen - French Connections

Vad har en av Frankrikes främsta kompositörer, en fransk encyklopedist och en svensk/tysk kompositör gemensamt? Och vad stal Carl Michael Bellman från filosofen Jean-Jaques Rousseau till ett av sina mer kända verk?

Ensemblen Then Swänska Galansen ger sig ut på en musikalisk och kulturell odyssé för att djupdyka i det fransk-svenska kulturutbytet på 1600- och 1700-talet, en tid då såväl fransk som svensk makt och kultur stod högt på den europeiska himlen.  Med verk av bland annat Rameau, Bellman, Düben, Lully, Dumanoir, Rousseau och Lucidor blir det en föreställning som inte bara handlar om musik utan som också berör litteratur, dans, teater och konst.

Johannes Jacobsson, barockviolinist med både Sverige och Europa som arbetsmarknad. Han är bland annat Konstnärlig ledare för The Nordic Baroque Band.

Kristine West, flöjtist med masterutbildning från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och en frekvent solist med olika orkestrar. Kristins debutskiva prisades av P2.

Jenny Lierud, barockcellist med utbildningar från Norge, Sverige och Holland. Jenny axlar barockens repertoar med stor precision och verkar både solomusiker och som medlem i ett antal ensembler i Sverige.

Mariangiola Martello, cembalist från Turin som även dirigerar med flera av Europas främsta orkestrar och operahus som Köln Staatsoper, Hamburg Staatsoper, Drottningsholmsteatern, Teatro Regio Turin, Den Norske Opera i Oslo och Alte Musik Festival Innsbruck.

Gustav Florin Ågren, tenor, har bland annat framträtt på Kungliga Operan, Folkoperan, Göteborgsoperan och Drottningholmsteatern och har medverkat i skivinspelningar för bolaget Sterling Records.

Konserter

  • Fredag 7 maj 19.00, Baptistkyrkan Hudiksvall
  • Lördag 8 maj 15.00, Hanebo Kyrka, Kilafors
  • Söndag 9 maj  kl.18.00, Norrtullkyrkan Söderhamn
  • Måndag 10 maj 19 00, Slottescenen, Ljusdal
  • Tisdag11 maj, Frimurarsalen, Gävle