Fokus på Musica Viva

2014 startades föreningen Musica Viva som ett komplement till musiklivet i Söderhamn och föreningen har jobbat med att försöka fylla de luckor som de andra föreningarna inte täcker upp. Musica Viva är en av all de föreningar som Kultur Gävleborg stöttar och samarbetar med.

Neta Norén, producent inom musiken på Kultur Gävleborg, fick ett samtal med Catharina Ericsson som är frilansmusiker/violinist och en av de drivande krafterna i föreningen.

Har ni någon speciell tanke på inriktning av vad ni ska arrangera?
-Från början hade vi två spår, annorlunda musikmöten och kurser för barn och ungdomar. Verksamheten har sen succesivt utvecklats och Sommaren 2017 startade vi en mycket omtyckt musik och hantverksvecka " Mellan skogar berg och dalar" som har kommit för att stanna. I nuläget arrangerar vi ungefär sex klassiska konserter, en folkmusikkonsert och sex jazzkonserter under 2020. Till detta kommer vår omtyckta stråk-kurs för barn 8-12 år i juni på Lynäs sommarhem.

Hur kom det sig att ni slog er in på jazzspåret som ju är nytt från och med hösten 2019 och vilka artister har ni bokat för våren 2020?
-I vår styrelse har vi förutom klassisk expertis även kunnighet inom jazzområdet. Även om det är en utmaning att dubblera vår verksamhet känner vi att det finns behov av jazzevenemang i Söderhamn. I samarbete med Söderhamns konstförening har vi anordnat dessa jazzkvällar på Kvarnen i Söderhamn. Under våren kommer vi att ge vår framtida generation tillfälle att lansera sig, först ut är jazzgruppen Hepta från Birka folkhögskola och 17 april kommer The Calle Stenman quintet till Söderhamns teater. Under " Mellan skogar berg och dalar" blir det " Jazz på svenska" under ledning av Tomas Jutterström och under sommaren jazzfrukost på Berga Brystuga.

Festivalen ”Mellan skogar, berg och dalar” i och utanför Söderhamn är inne på sitt fjärde år, kan du berätta något om årets arrangemang och vad vi kan förvänta oss?
-Årets festival blir en musikalisk resa med tanke på att Söderhamn firar 400 år. Vi bjuder på invigningskonsert den 29 juni på Rådhuset med några operastjärnor. Varje evenemang under veckan kommer att i tid knytas till det historiska livet i Söderhamn. Andra konserter är till exempel revyartisten Mattias Enn som sjunger om " I sekelskiftets tid", Jazz på svenska med Tomas Jutterström, folkmusikfrukost på Berga Brystuga med Lena Jonsson trio och frukost med musik på Erik Anders-gården med en hyllning till Alice Tegner. Avslutningskonsert blir det den 5 juli med en Stråksinfonietta i Mo Kyrka med bland annat Edvard Griegs Holbergsvit och Antonin Dvoraks serenad. Förutom alla konserter så blir det konstutställningar och hantverkstillverkning med ”prova-på”, välkomna!