Porträtt av verksamhetsutvecklaren

"Det är mycket som är spännande men det jag först kommer att tänka på är alla möten med människor och med deras berättelser."

Karin Forsgren Anderung är utbildad kulturvetare med litteratur som huvudämne och har tidigare bland annat arbetat som regional filmkonsulent och som verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin. 

I slutet av 2018 började Karin sin tjänst som verksamhetsutvecklare inom litteratur på Kultur Gävleborg. Här berättar Karin om sig själv, eget skrivande och den nya tjänsten som verksamhetsutvecklare. 


Min familj, man och två barn, och jag bor i Sörby. Efter studier i Uppsala återvände jag till Gävle där jag även är uppväxt.

Som ung höll jag på mycket med handboll och orientering och i mitt huvud är jag fortfarande en hurtig idrottstjej men i verkligheten tränar jag numera sporadiskt, gärna skidåkning på vintern och löpning övriga tiden på året.

Vad gör en verksamhetsutvecklare inom litteratur?

Det är en funktion som är helt ny i länet och jag började min tjänst strax innan årsskiftet, så det jag gjort hittills har mest varit att få en bild av litteraturområdet i Gävleborg genom att åka runt och träffa författare, bibliotekspersonal, besöka skrivarutbildningar med mera.

Nästa steg, som nyligen har påbörjats, blir att i samverkan med dessa arbeta för att lyfta litteraturen som konstområde i länet. Det innebär till exempel nätverksträffar, fortbildning, bokmässor, festivaler och satsningar på skrivande för unga vuxna. Jag har också kollegor med motsvarande funktion i många andra län i Sverige, vi kommer att träffas regelbundet och jag hoppas att det kan leda till även större nationella satsningar inom området.

Vad är det viktigaste med ditt arbete?

Jag har arbetat med kultur i hela mitt vuxna liv och tycker att en av mina viktigaste funktioner är att möjliggöra mötet mellan konsten/kulturuttrycket och publiken. Att hjälpa konstnärerna/ kulturskaparna att nå ut och att erbjuda människor möjlighet till kulturupplevelser, det ger mig motivation och energi.

Jag har jobbat mycket med barn och unga de senaste åren och där har det varit fantastiskt att få medverka till att ge dem möjlighet att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer och hitta sin kreativitet. 

Skriver du själv något?

Jag har alltid tyckt om att skriva, skrev gärna berättelser som barn och gav ut en egen tidning som min pappa prenumererade på. Drömmer alltid om att skriva mer, men är framförallt en storläsare.

När jag var yngre läste jag allt jag kom över, dagstidningar, damtidningar, barn- och ungdomslitteratur, deckare. Jag läste alla böcker i ”Fem”-serien av Enid Blyton och ville vara som huvudpersonen Georgina/George, vilket resulterade i att jag klippte av mig håret för att likna en pojke och att jag vill ha en Golden retriever precis som huvudpersonen.

Jag läser fortfarande väldigt brett, inte så mycket deckare just nu men jag blandar gärna ”snackisar” med klassiker, ungdomsromaner, lyrik och sakprosa.

Vad det mest spännande i ditt arbete?

Det är mycket som är spännande men det jag först kommer att tänka på är alla möten med människor och med deras berättelser. Att det finns så många olika sätt att berätta om livet på och att det alltid går att hitta nya infallsvinklar på mänskliga dilemman. Det är också spännande att få vara med och bygga upp en ny verksamhet i länet, att ta de formuleringar som finns nedtecknade kring litteratursatsningen och göra verkstad av dem.

Hur kommer ditt arbete att märkas?

Jag hoppas och tror att invånarna i Gävleborg kommer att kunna se mer av de lokala författarna och författarskapen framöver. Jag tror också att litteraturen som konstform kommer att diskuteras och lyftas mer i media och i andra sammanhang.

Jag hoppas att de som redan läser kommer att hitta nya favoriter och att de som inte läst så mycket tidigare kommer att bli nyfikna och hitta till litteratur som väcker deras intresse.