Januari: Agnes von Krusenstjerna

Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) var mycket produktiv och skrev bland annat sjutton romaner, ett flertal novellsamlingar, kåserier, dikter och resereportage. Med romanserier som Fröknarna von Pahlen och Fattigadel bröt hon mot flera av sin tids tabun och konventioner. Som barn bodde Agnes von Krusenstjerna på Staketgatan 1 i Gävle.

Nedan listas ett urval av program med koppling till Månadens författare Agnes von Krusenstjerna.

Hofors bibliotek

Onsdag 8 januari 11:00 Start för anmälan till bokcirkeln ”Den blå rullgardinen” av Agnes von Krusenstjerna (10 platser)

Fredag 7 februari 14:00 Bokcirkel ”Den blå rullgardinen” 

Folkteatern Gävleborg

Den sårade Divan är en dramatisering utifrån en Augustnominerad bok av Karin Johannisson. I föreställningen, som är ett samarbete med Dramaten, får publiken möta konstnärerna Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén.

Den sårade Divan spelas i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall mellan den 15 januari och 13 februari.
Se spelschema.

I arbetet med Den sårade Divan bjuder vi in till ett antal Divasoaréer där vi får fördjupa oss i föreställningens olika spår.
Divasoareer

FemFest Gävleborg

FemFest Gävleborg bjuder tillsammans med Folkteatern Gävleborg och Gävle teater in till Händelser på vägen - en afton i sårade divors tecken. Kvällen innehåller bland annat livemusik och ett panelsamtal där fem nu verksamma kvinnliga konstnärer, musiker och författare får bidra med sina upplevelser om hur det är att vara kvinna och konstnär 2020. 

Finns det gränser och vilka sätter dom?

Folkteaterns Alexandra Zetterberg Ehn framför ett utdrag ur en av hennes monologer från föreställningen Den sårade Divan. Det blir också musikaliska tolkningar utifrån Agnes von Krusenstjernas och Nelly Sachs verk med Gävlemusikerna Elin Skeppstedt och Resmiranda.

Händelser på vägen äger rum den 12 januari från kl. 17.00 på Little Art Cacery i Gävle.

Fritt inträde men begränsat antal platser. Anmälan till femfesten@gmail.com.

Hudiksvalls bibliotek

Tisdag 4 februari kl. 19.00 – 20.30 Bokcirkelträff: Den sårade divan

Karin Johannissons bok Den sårade divan berättar om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs utifrån deras patientjournaler.

Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet – allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

Deltagarna i bokcirkeln har scenpassrabatt till Folkteaterns föreställning av Den sårade divan på Hudiksvalls teater onsdag 12 februari kl 19.00.

Järvsö bibliotek

Onsdag 22 januari klockan 16.00

Högläsning av Agnes von Krusenstjernas novell ”Stulet nyår”.

Fritt inträde. Biblioteket bjuder på fika.

Ramsjö bibliotek

Måndag 24 februari kl 11.00

Bokcirkelträff "Tony växer upp" av Agnes von Krusenstjerna.

Fika och diskussion.