Månadens författare Gävleborg

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. Under 2020 kommer såväl bredden som djupet i Gävleborgslitteraturen lyftas fram i satsningen Månadens författare – Gävleborg.

I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och som riktar sig till målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland genomförs under 2020 satsningen Månadens författare - Gävleborg.

Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio. Varje månad under året kommer ett författarskap att presenteras. Lanseringen av månadens författare sker i förmiddagsprogrammet i P4 Gävleborg första onsdagen i varje månad (förutom i januari, då den sker onsdagen den 8 januari) och författarskapet kommer att uppmärksammas på samtliga bibliotek i länet.

Även bokhandlar och bibliotek i länet kommer att lyfta fram månadens författare. En nyskriven text (en intervju i det fall författaren är verksam) kommer att tas fram om varje månads författare.

Texterna utgör starten på en författarbank för Gävleborg som kommer att byggas upp på HelGe-biblioteken under året.