Närodlad litteratur - Vecka 20

Tisdag den 12 maj

Idag presenterar vi Mattias Regnander från Rengsjö:

Mattias Regnander är idag verksam som privatpraktiserande fysioterapeut men har också arbetat inom kommunal förvaltning och som polis. Han debuterade 2017 med den historiska spänningsromanen ”Blånande berg, blodröda hedar”.

Nu i maj 2020 utkommer hans andra roman, ”Alirs öga”, som även den är stöpt i formen av historisk spänning. Berättelsen vandrar med ett ben i sägenomspunnen hälsingemylla och ett i faktisk historia där bondeupproret år 1434 som initierades av Engelbrekt Engelbrektsson tar plats.

”När de tätt stående stenkyrkorna i norra Uppland likt bastioner utgjorde den yttersta utposten av det civiliserade svenska riket mot de oregerliga obygderna i norr, drev unionskungen Erik XIII människorna hårt i arbete och skatteindrivning. Allt för att mäkta med att gång på gång mobilisera de krigiska resurser som unionen behövde till de återkommande utrikespolitiska konflikterna.

En upprorisk glöd började pyra hos den plågade allmogen, bland annat hos folket norr om den mystiska, mörka och sägenomspunna Ödmordenskogen. De var ett stolt folk. Ett självständigt folk som ogärna böjde sig och lät sig tyglas i sina egna folkland. De hade under lång tid vägrat att styras av annat än sin egen landskapslag och det vidsträckta landområdet fungerade i viss mån fortfarande som ett eget rike. Som ett eget land, Helsingland.

Där, i folklandet Alir, skrittar riddarsonen Sote af Axmar tillsammans med sin kamrat Tyke över vindbryggan till befästningen Faxeholm för att bistå den nye fogden i ett ärende gällande tjuvnad av en ovärderlig flöjel från en av prosteriets kyrkor. I bebyggelsen återser de den föräldralösa flickan Sigrid som de en gång delat ett äventyr med i den stora skogen. Självvalt men också påtvingat kommer de tre unga människornas öden att sammanflätas med såväl borg, fogde, prost och fredlös rövarskog. I krig och kärlek.”

Böckerna finns (snart även ”Alirs öga” ) att köpa hos nätbokhandlare som exempelvis Adlibris och Bokus men kan också beställas hos förlaget: www.bokforlaget-kr.com/webshop

Onsdag den 13 maj

Idag presenterar vi Mats Ahlberg, Strömbacka, som släpper boken Levande landskap den 26 maj:

Mats Ahlberg är född i Nacka 1950 och uppvuxen i Ella gård, Täby. Han har gått på Finsta lantbruksskola och arbetat på biodynamiska jordbruk i Roslagen, Sörmland och Östergötland. I nitton år arbetade han på Saltå Kvarn i Järna, och därefter bodde och arbetade han i tolv år på Rosendals trädgård i Stockholm. Sedan femton år är han redaktör för tidskriften Balder, och förläggare på Balders förlag.

I den personliga reportageboken Levande landskap får vi möta bönder runt om i Sverige som bedriver ekologisk odling och försöker hitta ett sätt att leva med jord och djur som är både långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart. Boken är rikt illustrerad med svartvita fotografier av författaren. Mats Ahlberg guidar oss genom jordbrukets villkor och vardag, samtalar med bönderna och reflekterar över var vi har hamnat när det gäller matproduktion och människans plats i landskapen. Levande landskap är en bok som bjuder in läsaren till större förståelse för såväl jordbruk som de ekologiska sammanhang vi alla är en del av.

Boken Levande landskap, liksom vykort med motiv ur boken, går att köpa via Balders förlag: www.baldersforlag.se/mats-ahlberg-levande-landskap-en-resa-till-framtidens-jordbruk

Torsdag den 14 maj

Idag presenterar vi Benny Fröjd född, Gävle:

För några år sedan återupptog han ett skrivande som legat nere sedan ungdomen. Han har deltagit i några novell-antologier från Ariton Förlag och Ordberoende Förlag.

Hösten 2019 gav han ut novellen ”Att bränna en bock”, om ett lokalt Gävle-tema.

Novellens huvudperson känner sig fångad i livet? Kan ett okonventionellt projekt vara vägen ut ur tristessen? Men det finns ju hinder.

Bilden är från Bollnäs Bokmässa, där de flesta inte tyckte att det är lämpligt att skoja om ett sånt här ämne. Vad tycker ni?

Förutom noveller så nöter han också vidare med ett romanprojekt. Vem vet: under har ju skett tidigare.

Nu närmast ska han delta i en antologi med texter kring att jobba med motivation.

Böcker köps enklast genom Benny själv på elangsvans@live.se eller 070-6072771.