Närodlad litteratur - Vecka 19

Måndag den 4 maj

Idag presenterar sig Frank Larsen, Bollnäs:

Jag är en krukmakare som är född 1946 i Färila i Hälsingland i en hantverkssläkt. Böcker som jag har skrivit är Ur en krukmakares liv, Gud föder alltid höken och Korvkioskkriget vilken jag väljer att berätta om här.

En mordbrand sker i byn. Nikkes korvkiosk brinner ner och ingen vet vem den skyldige är. Men kandidater finns. Ernst Bellin, t.ex. en smått försupen, kolerisk författare och i sina egna ögon byns enda kulturbärare. Men byn skrattar åt honom. Han måste det vara! Och är det inte han finns fruntimren i Missionskyrkan, Kilbo-Kalle, byns fyllskalle och olycksbarn får också många röster. Snabbt når ryktena gärningsmannen. Han börjar planera sin hämnd mot dem som tillskrivs äran för det han har gjort. Miljö: Hälsingebyn Färila på 50–60-talet.

Böckerna är utgivna på Bokförlaget K&R AB och finns att köpa på Adlibris, Bokus och i förlagets webshop: bokforlaget-kr.com/webshop.html#!/products/korvkioskkriget

Tisdag den 5 maj

Idag presenterar vi boken Bli ståuppkomiker! av Hans Carstensen, Gävle:

Om du vill bli bättre på att hålla ett föredrag, mer fängslande lektioner, vara kul på Twitter eller faktiskt bli komiker – så räcker det med att läsa 15 sidor. Med den här boken har jag försökt att skapa den totala läroboken i att vara rolig. Om du tröttnar på min text kan du läsa någon av de 30 intervjuerna med till exempel Henrik Schyffert, Petrina Solange, Magnus Betnér och Karin Adelsköld. Om inte det heller tilltalar till, ja, om du vill vara kreativ direkt – gör någon av de 50 övningarna!

Boken kan köpas bland annat här:

adlibris.com/se/bok/bli-stauppkomiker-exempel-ovningar-forklaringar-tips-och-tricks-9789198025835

Fotot på Hans Carstensen är taget av Li Carstensen.

Torsdag den 7 maj

Idag presenterar vi Daniel Gustavsson, Gävle:

Daniel Gustavsson  är främst verksam som bibliotekarie på Gävle stadsbibliotek. Men han är även författare och har bland annat skrivit faktaböckerna Serier på biblioteket: allt du vill veta om serier du inte visste fanns och Monster i populärkulturen: död, levande död eller bara djävligt arg! Samt diktsamlingen Självmördarens ABC. Därtill frilansar han för P4 Gävleborg där han varje måndag djupdyker i de mer besynnerliga delarna av populärkulturen. Böckerna påminner om de besynnerliga ämnen Daniel fördjupar sig i på P4 Gävleborg.

 

Daniels böcker hittar ni bland annat här:

bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=daniel+gustavsson

adlibris.com/se/bok/monster-i-popularkulturen-dod-levande-dod-eller-bara-djavligt-arg-9789170187629

Fredag den 8 maj

Idag presenterar vi Marit Sahlström, född i Hudiksvall, deltidsboende utanför Järvsö:

Våren 2015 utkom Marit Sahlströms hyllade debutroman ”Och runt mig faller världen”. I den lyfter hon anhörigperspektivet utifrån egna erfarenheter av att ha systrar med anorexia samt att förlora närstående. Vad händer när de man älskar inte längre vill leva? Vad händer när de man älskar vill leva men inte får? Kan man stå kvar när världen faller?

Hösten 2019 utkom Marit Sahlströms senaste roman ”Skred”. Det är en bok om att försöka räcka till men istället tappa greppet om sig själv och livet. Det handlar om att älska sina barn men inte orka hela vägen, om krav som aldrig tystnar och en sömn som aldrig kommer. Men också om ljuset som sipprar in när ytan spricker och vi plötsligt ser varandra.

 

Böckerna finns att köpa bl.a. i nätbokhandeln.

Marit Sahlström finns att följa på Facebook och på Instagram (marit.sahlström).

Lördag den 9 maj

Idag presenterar vi Anita Nordkvist och hennes bok ”Som jag minns det”:

Anita Nordkvist är född i Bollnäs, 1942, men uppväxt i Stockholm. Hon är brorsdotter till kände hälsingeförfattaren Karl-Rune Nordkvist. Hon har arbetat som skribent och reporter på tidningen Kustnytt. Boken som presenteras här består till största delen av berättelser från ett Ljusne hon minns från barndomens somrar och vinterlov och från perioder som ung och innehåller många trevliga bilder från svunna tider. Boken är en slags kärleksförklaring till hennes mormor Olga, till Ljusne och till Hälsingland.

"Den här lilla boken handlar om min barndoms paradis som jag såg det. Och min mormor Olga, en stark och jordnära kvinna. Född i 1800-talets sista år. En av de kvinnor man kan kalla jordens salt. Utan henne hade aldrig de här raderna kommit till. Hon uppfostrade min mamma ensam. Olga, vi kallade henne alla bara så, hade många arbeten, städerska, kock, barnjungfru med mera. Hon var väldigt duktig på att sy, sticka och vävde gärna, både till sig själv och andra."

Boken finns i nätbokhandeln, till exempel bokforlaget-kr.com/webshop.html#!/vuxna/products/som-jag-minns-det